V bývalé Poldi má vzniknout obytná zóna

Kladno bude znát výsledky analýzy starých ekologických zátěží v areálu bývalé Poldi na konci příštího roku. Podrobný průzkum třísethektarové průmyslové oblasti bude stát kolem 54 milionů korun, více než 48 milionů Kč město zaplatí z dotací od ministerstva životního prostředí, řekl primátor Dan Jiránek (ODS). V méně zatížených částech areálu vznikne obytná zóna, znečištěnější území budou muset být sanována.

Odborníci zkoumají průmyslovou plochu, která zabírá asi třetinu města. Na jaře začaly přípravné práce a nyní v terénu provádějí řadu vrtů, jejich následný rozbor a měření. „Celá analýza by měla být hotova v roce 2013. Již v průběhu prací ale budeme mít dílčí informace o zkoumaném území, z kterých se dá při plánování dalšího postupu vycházet,“ uvedl Jiránek.

Studie je potřebná kvůli dalšímu rozvoji města, protože bez ní nemůže být dokončen územní plán a těžce se shánějí případní investoři. „Je to věc, kterou nutně potřebujeme udělat zejména k tomu, abychom zjistili, jaké jsou zátěže v areálu bývalé Poldi. Takto rozsáhlá analýza se tam nikdy nedělala,“ dodal Jiránek.

Město chce v jedné části bývalé Poldi vytvořit obytnou zónu, oddělenou pásem zeleně. Ve zbytku areálu plánuje vznik průmyslové zóny, zaměřené především na drobnější výrobu. Sanace celého území se může podle některých odhadů vyšplhat až na 1,5 miliardy korun. Podle Jiránka zřejmě nebude mít město na odstranění ekologických zátěží dostatek peněz, a tak bude vyjednávat o státních dotacích. Kladno v minulosti nechalo podobnou analýzu zpracovat na menším prostoru v areálu bývalé huti Koněv. Studie zjistila, že ekologické zátěže mohou z dlouhodobého hlediska ohrožovat zdraví lidí. Město proto připravuje odstranění zátěží v této části areálu, získalo na to evropské dotace až 170 milionů korun.