V Českých Budějovicích vznikne komplex se 126 luxusními byty

V Českých Budějovicích vznikne v lokalitě Dlouhá louka komplex domů za několik stovek milionů korun. Přípravné práce na objektu, jenž se nachází u Vltavy poblíž historického centra města, začnou v těchto dnech. Stavět se bude od října letošního roku, řekli zástupci projektu na tiskové konferenci.

Kromě bytového komplexu vznikne hned vedle administrativní budova. Výstavba nového objektu si vyžaduje i vybudování infrastruktury. „Na úpravě silnic jsme už začali pracovat,“ uvedl projektant Daniel Břečka. V obytném komplexu má vzniknout 126 nadstandardně řešených bytů. Každý z nich bude mít terasu. Průměrná velikost bytu činí 83,5 čtverečních metrů.

„Cenovou relaci teprve budeme upřesňovat podle nákladů na výstavbu. Ale počítáme s tím, že se dostaneme na průměrný tarif pro tuto oblast,“ podotýká Petra Nagy z realitní kanceláře Real Treuhand Reality. Průměrná cena za byt v centru Českých Budějovic je 35 tisíc korun za metr čtvereční. Bytový komplex, jenž vznikne v prostorech, kde stál objekt bývalé sodovkárny a pekárny, by měl být kolaudován na jaře 2013. Zchátralý areál nyní stavitelé demolují.

Každý byt bude mít k dispozici parkovací stání. Lidé budou z rezidence Dlouhá louka vyjíždět autem na hlavní silnici, která do města přivádí motoristy z Českého Krumlova. Kvůli napojení na komunikaci Na Dlouhé louce vznikne na čtyřproudové silnici nový semafor. Ten bude mimo jiné zajišťovat to, aby lidé z nové rezidence mohli vyjíždět i do směru na Český Krumlov. Momentální silnice totiž povoluje automobilům pouze směr na českobudějovické centrum.

Bytový komplex stojí v těsné blízkosti Vltavy. Podle architekta Pavla Hraba však nehrozí, že by v případě povodní velká voda zničila byty. Celá stavba totiž bude stát na pilířích, které budou nad možnou výškou hladiny stoleté vody. „Pokud by se skutečně řeka vylila takovým způsobem, voda pouze proteče pod komplexem a samotný objekt ani nezasáhne,“ tvrdí Hraba.