V Chile začala stavba obřího teleskopu GMT

Obří Magellanův dalekohled

Obří Magellanův dalekohled Zdroj: gmto.org

Oblast kolem Las Campanas je poseta observatořemi
Obří Magellanův dalekohled
Obří Magellanův dalekohled
Obří Magellanův dalekohled
Obří Magellanův dalekohled
7
Fotogalerie
V Chile, v poušti Atacama, se začal stavit nový teleskop s názvem Obří Magellanův dalekohled (Giant Magellan Telescope, GMT), který bude vybaven šesti obřími zrcadly o celkovém průměru 25 metrů. Po svém dokončení v roce 2018 bude desetkrát výkonnější než Hubbleův vesmírný teleskop, což z něj udělá ideální zařízení pro sledování objektů hluboko ve vesmíru. Výstavba nové observatoře na chilské hoře Las Campanas začala velkou explozí, dělníci totiž v rámci terénních úprav vrch kopce odstřelili.

Poušť Atacama je pro teleskop ideální díky nadmořské výšce 2600 metrů a 300 slunečných dnů v roce. Nový vědecký komplex za 700 milionů dolarů (bezmála 13 miliard korun) doplní současné vědecké pracoviště, které na tomto místě funguje od roku 1971.

Zahájení stavby, po kterém dělníky čekají zdlouhavé práce při úpravě terénu, se neobešlo bez problémů. „Byla tam špatná pojistka,“ prohlásil jistý chilský zástupce. „Vybuchlo to o půldruhé minuty dříve, takže jsme nemohli odpočítávat.“

Jedním z úkolů GMT bude pátrat po temné hmotě, hypotetické formě hmoty, a po temné energii. Ta, někdy označovaná jako skrytá energie, je rovnoměrně rozložena v prostoru a je součástí teorií zrychlování rozpínání vesmíru.

Oblast kolem Las Campanas je poseta observatořemiOblast kolem Las Campanas je poseta observatořemi | profimedia.czOblast kolem Las Campanas je poseta observatořemi

GMT není jediným obřím teleskopem, na který se vědci mohou těšit. Evropská jižní observatoř (ESO) plánuje dokonce ještě větší zařízení s názvem Evropský extrémně velký dalekohled (E-ELT), který se shodou okolností bude stavět poblíž GMT. Primární zrcadlo E-ELT má mít podle projektové dokumentace průměr 39,3 metru.

Chile je mezi odborníky považováno za ráj pro astronomy. Ve vysoce položených oblastech pouště, kde je čisté ovzduší a světelné znečištění minimální, zde ESO má několik velkých teleskopů.