V konopné válce zatím vítězí

Propaguje konopí a sama se s ním léčí. Její kauza změnila pohled soudu na pěstování této rostliny.

Libuše Bryndová, známá jako konopná paní, musela minulé úterý znovu k táborskému  soudu. Čelila už po několikáté obvinění z pěstování konopí. Odvolací soud ale pouze potvrdil únorový osvobozující rozsudek soudce Martina Prokopa.

„Neočekávám další průtahy. Jsem hlavně ráda, k čemu moje kauza přispěla,“ sděluje Libuše Bryndová, neboli Bushka, jak si nechává sama říkat.

Podle ní se už nemusí nikdo bát trestu, když bude pěstovat konopí pro vlastní léčebné účely. Vznikl prý mustr, který budou používat soudci v dalších podobných případech. „Nebyl zajištěný vzorek sušeného konopí, takže není důvod Libuši Bryndovou obvinit z toxikomanského zneužití,“ řekl ke svému rozhodnutí soudce Milan Krejčiřík. Navíc prý využil skutečnosti, že pěstování konopí pro léčebné účely není trestným činem.

Při únorovém stání před půl rokem vypadala Bushka na kolaps. Trpěla astmatem, cukrovkou i nadváhou.

V posledních dnech se jí prý vrací kondice. Je o dvacet kilo lehčí a úsměv ji neopouští. „I cukrovka se mi hodně zlepšila. Nemusím snad ani vysvětlovat, že díky konopí,“ pochvaluje si Bryndová.

Vysvětluje, jak se léčebné účinky konopí mění podle obsahu účinné látky THC. Říká, že se jí podařilo vypěstovat rostlinu, která dokáže zlepšit konkrétně její zdravotní problémy. „Asi před čtrnácti dny o tom dokonce vyšla studie v odborném časopise. Já na sobě vždycky něco vyzkouším a vědci mi to jenom potvrdí,“ směje se vítězoslavně.
Výsledek posledního soudu bere jako přínosný i z toho důvodu, že ji nikdo nepotrestal za to, že konopím léčí druhé.

„Nedělám to kvůli profitu. Mám hlavně radost, že můžu někomu pomáhat,“ uzavírá opět s úsměvem Bushka a ukazuje na brambory, které nedávno vyměnila se sousedy ve Zlukově za konopnou mastičku.