V Lipencích se budou po obloze opět prohánět obři

model letadla

model letadla Zdroj: Jiri Slama, Sedmicka

(VIDEO) Již 14. ročník tradičního modelářského leteckého dne Lipenecký obr proběhne o následujícím víkendu na letišti modelářského klubu Praha-Lipence. Příznivci leteckého modelářství se mohou těšit na statické ukázky a bohatý letový program obřích rádiem řízených modelů.

Na přípravě, organizaci a chodu akce, která si během let získala evropské renomé, se podílí celá členská základna Modelklubu Lipence, která má asi stovku členů. První ročník se konal v roce 1997, na start se tehdy postavilo šedesát modelů, které musely splnit jednoduchou podmínku – rozpětí křídel minimálně 2, 3 metru. S každým ročníkem přibývalo pilotů i modelů. Rozměry strojů se zvětšovaly, což si vynutilo úpravy vzletové a přistávací plochy.

Ukázka špičkové makety stíhačky F 4U-1 Corsair Josefa Kreidla na loňském Lipeneckém obru. Vychutnejte si krásný zvuk radiálního motoru

Na Lipeneckém obru se samozřejmě prezentují také výrobci a prodejci modelářských potřeb, stavebnic a materiálu. Organizační tým už nyní připravuje další novinky pro další ročníky – jak pro piloty, tak pro diváky. Při organizaci leteckého dne se samozřejmě výrazně dbá na bezpečnost, podobně jako při airshow skutečných letadel.

Lístek na Lipeneckého obra stojí 80 korun, důchodci zaplatí polovinu, děti do 15 let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné činí 140 korun. Parkování je bezplatné. Organizátoři také vyzývají návštěvníky, aby si při placení vyžádali lístky kvůli slosování cen, které na akci věnovala firma Miloš Dvořák– Elespo v hodnotě 30 tis. Kč.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.