V Německu roste obliba pštrosích velikonočních vajec

zdobná pštrosí vejce, ilustrační foto

zdobná pštrosí vejce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Německu roste obliba pštrosích velikonočních vajec. Pštrosice přitom snášejí největší vejce ze všech ptáků. V průměru váží 1,5 kilogramu. Podle tradic ale má být velikonoční vejce slepičí.

Pštrosí vejce se nevejde do žádného velikonočního hnízda a musí se extrémně dlouho vařit. Přesto se vejce o velikosti „XXL“ na velikonočně prostřených stolech v Německu vyskytují stále častěji, všiml si prezident německého svazu chovatelů pštrosů Ralph Schumacher, jenž nemá nic společného s někdejším pilotem formule 1.

„Stále více lidí kupuje na Velikonoce pštrosí vejce. Poslední dva nebo tři roky jich přibývá,“ potvrzuje majitel pštrosí farmy v Porýní-Falci. Pro chovatele to znamená jen příjemné přilepšení, ne opravdový obchod. Masově se pštrosí vejce neprodávají už proto, že jedno stačí pro celou rodinu.

 

Jedno pštrosí vejce vydá za zhruba 25 slepičích. „Většina lidí z nich dělá míchaná vejce,“ říká Anita Jeukenová ze pštrosí farmy ve městě Kevelaer u hranic s Nizozemskem.

Uvařit takové pštrosí vejce natvrdo zabere i hodinu. Krásná tuková vrstva na skořápce pštrosího vejce pak ale přichází vniveč. „Mnoho lidí kupuje jen skořápku, vkládají do ní příbor nebo z ní dělají velikonoční hnízda,“ doporučuje Jeukenová.