V německých kinech se objeví český dokument o Formanovi

Miloš Forman

Miloš Forman

Miloš Forman
Miloš Forman
Miloš Forman
Miloš Forman
Miloš Forman v roce 1985 získal Oskara za film Amadeus
6
Fotogalerie

Za avízo nadcházejících únorových pětaosmdesátin režiséra Miloše Formana v německých kinech lze považovat celovečerní dokument producenta Miloslava Šmídmajera s názvem Miloš Forman: Co tě nezabije. Vznikl už v roce 2009, ale k německým divákům se dostane poprvé. Premiéra se chystá na 6. října, oznámila dnes ČTK Mária Dufková ze společnosti Bio Illusion.

Upozornila, že stejná produkční společnost uvedla v polovině srpna do německých kin režijní a scenáristický debut herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři. "V německých kinech se uvádí pod názvem Ab ans Meer!," uvedla ke snímku, který se v českých kinech objevil předloni a nasbíral téměř 100.00 diváků.

Mádl s tímto svým autorským projektem navštívil spoustu festivalů, na serveru csfd.cz za něj získal vysoké hodnocení 78 procent. Snímek byl oceněn na plzeňském Finále, ve Zlíně a také na přehlídce debutujících filmařů Voices v ruském městě Vologda.

Další ceny dostal v Soulu, v chorvatském Motovunu a v září i na Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Tam se stal nejlepším dílem v kategorii do 12 let a Mádl převzal za scénář zvláštní cenu spisovatelů. Osobně ho uvedl i na dalších mezinárodních fórech v Sydney, Curychu, v Rakousku a na mnichovském Filmfestu.