V Orlických horách odstartoval extrémní závod Šediváčkův long

Z dřívějšího závodu Šediváčkův long, ilustrační foto

Z dřívějšího závodu Šediváčkův long, ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Na trať extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long v Orlických horách dnes dopoledne vyrazila zhruba stovka musherů se sedmi stovkami psů. Do soboty je v mrazivém počasí čeká 245 kilometrů na zasněžených stezkách, řekl ředitel závodu Pavel Kučera.

V nejvyšších partiích Orlických hor bylo dnes ráno průměrně 60 centimetrů sněhu, teploty se pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia pod bodem mrazu. „Podmínky závodníkům vyhovují, podobný mráz je pro psy ideální, protože jim není teplo a nepotí se,“ řekl Kučera.

Závodníci v dnešní první etapě mají urazit 65 kilometrů, nejdelší etapa čeká na mushery a psy ve čtvrtek, kdy absolvují na cestě 90 kilometrů. V noci z pátku na sobotu čeká na účastníky závodu povinný bivak v Orlickém Záhoří. Vyhlášení výsledků je připravené na sobotní odpoledne.

Jede se i na kolech

Na start závodu se postavili závodníci v různých kategoriích, například běžkaři s jedním psem až po dvanáctihlavá psí spřežení. Svou formu a vytrvalost společně s mushery zkouší také 19 bikerů na kolech se širokými zimními pneumatikami.

Šediváčkův long je Mistrovstvím České republiky na dlouhé trati a je extrémní svou délkou i převýšením. Závodu, který je pojmenován po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu, se účastní každoročně desítky zahraničních závodníků. Loňský ročník na zmrzlé a rychlé trati vyhrál musher Vít Kolátor se svými osmi psy, na trať se vloni vydalo 97 závodníků.