V Plzni budu hrát třeba sloup

První dva týdny prázdnin prožil Viktor Limr coby Dobčinskij v Revizorovi. Konec července stráví jako Don Juan.

Po velmi úspěšné inscenaci, která se hrála před radnicí, se pod plzeňské nebe vrací loňský titul: v Proluce proběhne pět představení Moliérova Dona Juana. S Viktorem Limrem v titulní roli.

Rozdíl mezi Donem Juanem v Proluce a Revizorem před radnicí?

Hlavně asi v prostředí. Když režisér Vilém Dubnička přišel s tím, že chce tentokrát hrát před radnicí, přiznám se, že jsem byl zprvu skeptický. Neuměl jsem si to představit, protože jsem měl ve vzpomínkách idylickou Proluku. S prvním představením se ale obavy rozplynuly.

Další rozdíl pro vás je v tom, že v Donu Juanovi máte hlavní roli, zatímco v Revizorovi jen malou roličku. Užíval jste si tedy představení jinak?

Určitě. Míra zodpovědnosti v Revizorovi nebyla taková. Ale i tentokrát jsme zůstali ve dvojici se Zdeňkem Rohlíčkem, takže vazby, které mezi námi vznikly loni v hlavních rolích, se přenesly i do postav Dobčinského a Bobčinského. Je to pro nás taková divadelní dovolená.

A srovnáte-li letošní partu lidí, kteří se na představení podíleli, s loňskou?

Poštěstilo se mi, že mám kolem sebe skoro všechny své nejlepší kamarády: Viléma Dubničku, Zdeňka Rohlíčka, Jana Zadražila. Skvěle mezi nás zapadl i Martin Zahálka. Loni to bylo dobré a letos je to ještě lepší.

Po roční pauze se teď vrátíte v pěti reprízách k Donu Juanovi. Vracet se k představení po roce je asi o poznání obtížnější než jen oprašovat po divadelních prádzninách. Člověk se na text musí důkladně podívat. Ale já už mám zkušenosti ze Shakespearovských slavností. Vím, že to jde. Je třeba si to zopakovat, náročnější pasáže i z videozáznamu. Aby si vzpomněl, co tam vlastně dělal. Po první oprašovačce s Janem Přeučilem jsem se ale přesvědčil, že to půjde. Takže už se moc těším.

Máte už představu, co bude následovat příští rok? Prozradil Vilém Dubnička, jestli počítá s reprízami Revizora, případně co a kde plánuje nového?

Zatím nevím nic. Tajně doufám, že na reprízy Revizora dojde. A věřím, že se Vilém pustí zase do něčeho dalšího a najde nové zajímavé místo nevímkde. Možná na vodě. Třeba na Boleváku. Takže bude-li se tenhle „divadelní letní tábor“ konat i v příštích letech, pojedete na něj znovu, budete-li pozván? Už jsem Vilému Dubničkovi říkal, že pokud bude připravovat něco dalšího, ať se mnou rozhodně počítá. Klidně budu hrát třeba sloup!