V Praze dnes vystoupí Martin Barre z Jethro Tull

Martin Barre

Martin Barre Zdroj: Profimedia.cz

V pražském Retro Music Hall dnes vystoupí britský hudebník Martin Barre, díky kterému v metropoli opět zazní klasické hity legendární kapely Jethro Tull.

Kytarista Barre byl spolu se zpěvákem a flétnistou Ianem Andersonem hudební tváří Jethro Tull v letech 1968 až 2012. V roce 1988 získali Grammy za album Crest of a Knave. Během své kariéry Barre spolupracoval s takovými velikány, jako jsou například Paul McCartney nebo Phil Collins. S Andersonem po čase přestal komunikovat.

„Ian si teď jede po vlastní linii, já si dělám zase své a v tuto chvíli nemají Jethro Tull žádné společné plány. Rozhodně neskončili, žádné oficiální oznámení ani nic podobného neexistuje,“ uvedl osmašedesátiletý Barre, jehož styl hry byl nezaměnitelným faktorem úspěchu Jethro Tull. Kytarová sóla z alba Aqualung byla v jedné z hudebních anket zařazena mezi Top 20 nejlepších rockových kytarových sól.

Barre se objevil se na všech albech Jethro Tull kromě This Was. Jeho styl hry je označován jako směs bluesového stylu Jeffa Becka a Erica Claptona, barokního stylu hry začátku 70. let, progresivního rocku a tradičního zvuku evropského folku.

Jako předkapela pražského koncertu vystoupí mladá americká zpěvačka Shelly Bonetová s akustickým setem v doprovodu svého kytaristy.

Jethro Tull s Andersonem, ale bez Barreho, se letos v červnu představili na Bounty Rock Cafe Open Air v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Zpěvák, flétnista a skladatel Anderson loni v listopadu vystoupil dvakrát v České republice. Nejdříve ho přivítali návštěvníci brněnské haly Vodova, o den později jej hostil Velký sál Lucerny v Praze.