V Praze začíná mezinárodní festival Letní Letná. Program představí divákům nový cirkus

Letní Letná (14.8. 2023)

Letní Letná (14.8. 2023) Zdroj: Profimedia

Letní Letná (14.8. 2023)
Letní Letná (14.8. 2023)
Letní Letná (14.8. 2023)
Letní Letná (14.8. 2023)
Letní Letná (14.8. 2023)
22
Fotogalerie

V Letenských sadech v Praze dnes večer začne dvacátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Do 3. září na diváky čekají umělci z patnácti zemí. Zahraniční program Letní Letné tvoří inscenace světoznámých souborů, které na Letné vystoupily již v předchozích ročnících. Vstupenky se cenově liší podle představení.

Dnes večer patří premiéře představení Loop (Kruh) v podání čtyř performerů českého souboru Losers Cirque Company. Dnes od devíti hodin večer se uskuteční volně přístupné představení Pocta novému cirkusu, které se odehraje také zítra ve stejný čas pro všechny diváky opět zdarma.

Večerní číslo připravuje švédský Cirkus Cirkör, který patří u českých diváků k nejoblíbenějším souborům, doplní ho akvabely z pražského SK Neptun, akrobaté ze Cirk La Putyka a Losers Cirque Company a AirGym Art Company. V původním švédském představení se propojuje synchronizované plavání se současným cirkusem. Vystoupení na Letné zavede diváky ve svém příběhu nad i pod hladinu vody. Představení, které je poctou novému cirkusu, podle pořadatelů nabídne poetický a vizuálně ohromující zážitek, ve kterém se prolínají vzdušná a vodní akrobacie.

„Máme kulaté narozeniny a chceme vzdát poctu novému cirkusu, žánru či disciplíně, která je už po dvacet let součástí našeho života na Letné. Proto jsme spojili síly českých a švédských umělců, aby vzniklo něco jedinečného, něco, co na české novocirkusové scéně zatím nebylo," podotkl k zahájení ředitel festivalu Jiří Turek.

VIDEO: Ukázka z představení Letní Letná

Video placeholde
Ukázka z představení Letní Letná, 14. 8. 2023 • Anastazie Podhůrská

Nechybí zahraniční hosté

Diváci dále mohou v rámci festivalu navštívit performance velšských NoFit State, francouzských Cirque Aïtal, kanadských Cirque Alfonse nebo show Collectif Malunés s Movedbymatter. Tuzemští novocirkusoví umělci se představí mimo jiné koláží Nespoutaní a novocirkusovou show s čistě ženským obsazením Žena, růže, píseň, kost.

Program mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Návštěvníky čeká kromě večerních představení i divadelní program pro děti a také doprovodný program od workshopů, přes výtvarné či cirkusové dílny, až po koncerty a open air akce.

Program a vstupenky najdete na stránkách akce.

Co je to nový cirkus

Nový cirkus, vzniklý ve Francii v 70. letech 20. století, představuje samostatnou uměleckou formu. Oproti tradičnímu cirkusu se odlišuje nejen esteticky, ale také uměleckými koncepty. Novocirkusová představení kombinují akrobacii, žonglování, moderní tanec, pohybové divadlo a hudbu, vytvářejíce tak celistvou uměleckou výpověď s často obsaženým sdělením či příběhem.

Dochází k proměně prezentace prostřednictvím změn v kostýmech, scénografii a hracím prostoru. Zásadním rozdílem je absence čísel s krocením divokých zvířat, i když některá představení stále zahrnují domestikovaná zvířata, jako jsou koně a psi, která jsou prezentována jako rovnocenní spoluúčinkující. Současné divadlo, zahrnující mluvené pasáže a různé formy uměleckého vyjádření, zachycuje i vztahy mezi lidmi, koňmi a psy, odrážející současný životní styl.