V Praze zahrají Body Count s legendárním Ice-T

Ice-T

Ice-T Zdroj: Profimedia.cz

V pražském klubu Roxy vystoupí 17. června kalifornská kapela Body Count v čele s ikonou gangsta rapu, hercem a textařem Ice-T.

Kontroverzní uskupení v roce 1992 vzbudilo písní Cop Killer negativní ohlas, do něhož byla zapojena i kancelář amerického prezidenta George Bushe. Do Prahy kapela přiveze mimo jiné materiál z letošního alba Manslaughter, které je hudební směsí metalu, trashe a pouličního punku.

„Kapela přišla s crossoverem metalu a rapu když ještě Rage Against The Machine studovali pod lavicí na střední Komunistický Manifest a když numetalové hvězdy milénia jako Limp Bizkit nebo Linkin Park kouřili za školou prvního jointa,“ uvedl za pořadatele Dan Bacho. V textech skupiny se často objevuje nenávist ke zkorumpovanému systému, policii a povrchnosti společnosti.

Body Count letos oslavili 25 let existence. V roce 2006 vystoupili na festivalu Love Planet na pražském Výstavišti. Frontmana Ice-T dobře znají příznivci televizního seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti. Představitel detektiva Odafina Tutuoly má ale za sebou v reálném životě paradoxně minulost pouličního zloděje a pasáka.

V USA vyvolal v roce 1992 celostátní skandál skladbou Cop Killer upozorňující na násilí páchané členy policejních oddílů. Skladba bývá interpretována jako výzva k útokům na policii. „Pokud věříte, že jsem zabiják policajtů, pak věříte, že David Bowie je astronaut,“ hájil se tehdy Ice-T v návaznosti na píseň Space oddity od Davida Bowieho.

Průkopník gangsta rapu, vlastním jménem Tracy Lauren Marrow, se k pseudonymu Ice-T nechal inspirovat uměleckým jménem bývalého pasáka a později spisovatele drsných románů z ulice Iceberga Slima.