V Tanvaldu dokončili největší stavbu od revoluce

V Tanvaldu na Jablonecku dokončili výstavbu autobusového terminálu v sousedství vlakového nádraží. Podle starosty města Petra Poláka jde o největší investici ve městě od sametové revoluce. „Nový terminál usnadní přestupování mezi autobusy a vlaky. Zároveň zkulturní tuto část města. Působila dost nevábně,“ uvedl starosta.

Výstavba si vyžádala zhruba 72 milionů korun, z Regionálního operačního programu získal Tanvald zhruba 46 milionů. Evropskou dotaci přitom město očekávalo vyšší. „Překvapilo mě, že některé výdaje neuznali,“ řekl již dříve Polák. Nečekal především vyřazení okružní křižovatky. Její postavení bylo podmínkou policie, která nechtěla, aby autobusy mohly ze silnice odbočovat k nádraží vlevo. Radnici se ale podařilo peníze získat jinde. Dohodla se s Ředitelstvím silnic a dálnic, aby výstavbu křižovatku zaplatilo. „Křižovatka stála asi šest milionů korun,“ upřesnil starosta. Podíl města na výstavbě terminálu byl zhruba 20 milionů korun.

Autobusy by na nový terminál měly začít jezdit od 2. září, což přinese drobné změny v jízdním řádu. Cestující budou mít k dispozici šest krytých autobusových stání. Nový terminál výrazně ulehčí situaci cestujícím, kteří přestupují na vlak. Dosud museli z autobusového nádraží ujít zhruba kilometr pěšky. Současný terminál v dolní části města bude od září sloužit jako zastávka.

V Libereckém kraji to není jediný autobusový terminál, který se vybudoval z evropských peněz. Loni podobný za 50 milionů otevřeli u vlakového nádraží v Turnově.