V tunelu Blanka byla ukončena ražba

V pražském tunelu Blanka byla ukončena ražba tubusů. Konečné náklady na stavbu zatím stále nejsou známy, magistrát je zveřejní po 20. září. Tunelový komplex bude dokončen v první polovině roku 2014. Podle ředitele dodavatelské firmy Metrostavu Pavla Piláta dělníci v dalších týdnech dokončí obezdívky, vzduchotechniku a také strojovny. „Poté začne montování technologií,“ uvedl. Jde o práci na křižovatkách, tramvajových tratích a chodnících, které budou v budoucnu propojeny s provozem. Postupně by tak měly mizet i zábory, které dlouhé měsíce omezují provoz i pohyb chodců.

Blanka se stane součástí městského okruhu, její tunely budou mít délku asi 5,5 kilometru. Stavbu tunelového komplexu, která začala v roce 2007 a měla být dokončena už letos, od počátku provází množství problémů. Během ražby se tunel třikrát propadl a Metrostav kvůli nehodám dostal od báňského úřadu několik pokut.

Nejasnosti panují také kolem konečné ceny projektu. Upozorňují na ně aktivisté z Pražského fóra. Podle Aleny Rybníčkové z fóra se rozpočet navýšil o téměř 11 miliard korun. Blanka měla původně stát včetně DPH 21,2 miliardy korun za stavební část a 4,2 miliardy Kč za technologie. Dalších 1,58 miliardy korun měly podle smluv stát průzkumy nebo inženýrská a projektová činnost.

„Zahájili jsme přezkoumávání všech smluvních vztahů týkajících se tunelu. Právní firma svoji práci dokončuje,“ dodal primátor Bohuslav Svoboda. Okolo 15. září bude mít výsledky k dispozici, po 20. září je magistrát zveřejní. Stavba byla podle primátora drahá a trvala dlouho, pro provoz v Praze je prý ale naprosto nezbytná.