V Týně se otáčí slavný příběh lásky

Vltavotýnští ochotníci mají další hit. Muzikál Starci na chmelu rozezpívá i diváky na otáčivém hledišti.

Láskyplný příběh o nejšťastnějším brigádníkovi z celého žateckého okresu je po loňských Postřižinách dalším lákavým titulem, který vábí publikum do parku v Týně nad Vltavou. „Starce na chmelu jsme si vybrali proto, aby byl náš repertoár co nejpestřejší. Hráli jsme už Shakespeara nebo třeba Moliéra, tak proč ne muzikál. K létu se dobře hodí,“ říká umělecký šéf Zdeněk Dušek, který hraje předsedu a jeho manželka pedagožku. „Nejtěžší bylo naučit děti, aby mi říkaly soudružko. Pořád se jim to pletlo, oslovovaly mě paní soudružko. Podepisovala jsem se jim proto i do SMS jako souška, aby si zvykly. Byla to úžasná příležitost trochu jim tu dobu přiblížit,“ líčí Gabriela Dušková coby Jana Ámosa.
Třeba hlášení místního rozhlasu o tom, že přivezli maso nebo toaletní papír, prý mladí zprvu vůbec nechápali. Specialitou tohoto muzikálu je velký sbor mladých lidí. „Většina je místních, kteří přivedli i kamarády. Baví je to natolik, že k nám dojíždějí - třeba z Poněšic nebo až Sušice,“ shrnuje ředitel spolku Jiří Bergler. Představení režíroval Jaroslav Kubeš a choreografii vytvořila Viktorie Kolínská.
Konstrukce v přírodním amfiteátru v Bedřichových sadech má světové prvenství: je to jediné otáčivé hlediště, o něž pečují a kde hrají amatérští divadelníci. Jezdí za nimi autobusy diváků, i z Brna nebo Ústí nad Labem. „Kdo přijede jednou, pak se k nám vrací,“ podotýká Bergler. Chodí i spousta místních lidí zvědavých na své kamarády a sousedy.
Tradice Divadelní společnosti Vltavan, jejíž členové postavili točnu v roce 1983 a od té doby se o ni starají, sahá až k roku 1855. Nyní má soubor asi osmdesát členů, aktivních je z nich tak třicet. Do hlediště se vejde 220 diváků, scénou je celý park, kde herci s oblibou jezdí na kole, polehávají na trávě jako u vody, tahají věrtele s chmelem a hlavně hodně tančí. Publikum uslyší všechny písničky z filmu, většinu z nich znovu nahraných a nazpívaných. „Drželi jsme se tentokrát předlohy velmi věrně, aby lidem v příběhu, který znají z filmu, nic nechybělo,“ dodává ředitel spolku.
Příležitost dojmout se při písních Život je bílý dům nebo Kdyby sis oči vyplakala mají diváci znovu od desátého do pětadvacátého srpna.

Další program týnské točny:

do 31. července a od
3. do 7. srpna Ač je to k nevíře, strašidla jsou z talíře (DS Vltavan)
od 27. do 29. srpna Don Juan (Ty-já-tr)
od 30. srpna do 4. září Sulamit (dramatická báseň J. Zeyera v podání studentů pražské DAMU)