V USA se draží Bellův dopis rodičům s nákresy telefonního vedení

Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell

V USA se draží dopis Alexandra Grahama Bella, v němž vědec a vynálezce radí rodičům, kudy a jak vést telefonní dráty. Bell v sedmistránkovém dopise z roku 1878 kromě těchto rad použil také dva nákresy telefonního přístroje a postupy, jak vedení vést, aby je nepoškodiy případné udery blesků. Na tuto nehodu si totiž Bellovi rodiče v jednom z dřívějších dopisů stěžovali. Bell jim tedy v listu odpovídá, že ho tyto zprávy "dost znepokojily", a radí jim, jak se této nehodě příště vyvarovat.

„Pokud zajistíte dobrý kontakt s neustále vlhkou vrstvou půdy, nebudete se muset bát blesku,“ píše Bell. Na jednom nákresu je vidět obdélníkovou bednu, ze které vede dlouhý drát a nad kterou je napsáno „zakopat v rybníčku“.

Bell dopis napsal dva roky poté, co uskutečnil první telefonní hovor se svým pomocníkem Thomasem Watsonem. Rodiče v něm informuje o tom, jak se daří jejich vnučce, a popisuje návštěvu u přátel. Dopis končí podpisem „Váš milující syn Alec“, jak se Bellovi v rodinném kruhu říkalo.

Podle odborníků má dopis kvůli Bellovým nákresům a detailním popisům mimořádnou cenu. „Je to srovnatelné s Edisonovým nákresem žárovky,“ řekl Bobby Livingston z aukční síně RR Auction. Bellův ručně psaný vzkaz, v němž původem skotský objevitel načrtl telefon a dává rady, kam umístit pojistku, aby neshořela, když do ní uhodí blesk, má podle něj „historický význam“.

Ve čtvrtek v aukci po internetu nejvyšší nabídka za dopis činila 17 tisíc dolarů (více než 340 tisíc korun). Aukce končí 18. ledna. Podle Livingstona by se nabídky mohly do té doby vyšplhat až na 80 tisíc dolarů (zhruba 1 milion 600 tisíc korun)