V Ústí dnes operují roboti

V Krajské zdravotní dnes poprvé provedou robotickou operaci nádoru tlustého střeva.

Centrum robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s., zahajuje dnes program operací tlustého střeva. Operační program je určen k chirurgickým zákrokům na dolních částích tlustého střeva a konečníku postiženého rakovinným nádorem. „Robotické operace patří do skupiny miniinvazivních metod, které jsou vůči organismu pacienta a jeho tkáním výrazně šetrnější a umožňují přesnější operování, které významně ovlivňuje dobu léčení a urychluje návrat pacienta do normálního života,“ říká tiskový mluvčí Jiří Vondra.

Principem operace je metoda, kdy chirurg provádí operaci pomocí robotického systému DaVinci SHD. Ten významně zlepšuje přehlednost operačního pole, částečně eliminuje některé lidské nepřesnosti jako třeba třes ruky, a přináší řadu dalších výhod. Unikátní nástroje robotického systému, které mají několik stupňů volnosti, na rozdíl od laparoskopických, umožňují lepší manipulaci při operaci v oblasti malé pánve. Robotické zákroky také umožní snížení počtu prováděných střevních vývodů, které zásadním způsobem snižují kvalitu života odoperovaných pacientů. Společnost Krajská zdravotní, a. s. disponuje dvěma robotickými systémy DaVinci SHD, které byly zakoupeny z prostředků Ústeckého kraje a z dotací Evropské Unie.

Rakovina tlustého střeva je nejčastějším onkologickým onemocněním v České republice, která má v tomto ohledu smutné světové prvenství. Dnešní první operaci dolní části tlustého střeva provede primář Centra robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. MUDr. Jan Schraml a MUDr. Jan Rejholec, primář Chirurgického oddělení Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Děčín o. z., který také provede vlastní operativní zákrok. Operován bude onkologický pacient s nádorem v dolní oblasti tlustého střeva, kde je naděje pro úspěšnou lokální léčbu a díky robotu i minimalizaci následků.