V zahradě Bílého domu se koulela velikonoční vejce

Prezident USA Obama při oslavách Velikonoc

Prezident USA Obama při oslavách Velikonoc Zdroj: ctk

Zahrada Bílého domu dnes zažila zřejmě nejrušnější den v roce. Na tradiční velikonoční koulení vajec, při němž děti vajíčka posunují pomocí lžíce, dorazily desetitisíce lidí.

Z balkonu Bílého domu je za krásného slunečného dne přivítal prezident Barack Obama s rodinou. Ještě před ním ale před mikrofon čekající na šéfa Bílého domu dorazil velikonoční zajíc a pokynul davům shromážděným na jižním trávníku sídla amerických prezidentů.

Prezident USA o VelikonocíchPrezident USA o Velikonocích | ctk

Obama pak přítomné oficiálně pozdravil a rychle přepustil místo u mikrofonu své ženě Michelle, která podle něj má v Bílém domě „hlavní slovo“. „Dejte se do toho, hrajte si, a hlavně se hýbejte,“ řekla první dáma Spojených států, která vede dlouhodobou kampaň proti dětské obezitě.

Letošní koulení vajec se tak neslo v jejím duchu. Děti si v zahradě Bílého domu tak mohly zatancovat, zahrát basketbal nebo tenis či zacvičit jógu. Pomáhali jim přitom profesionální sportovci, například krasobruslařka Michelle Kwanová či třeba basketbalisté z NBA. Mezi dětmi a dospělými se pak proplétali lidé v kostýmech populárních postaviček z dětských kreslených seriálů.

 

Několika koulení vajec se zúčastnil i Obama. S píšťalkou v puse odstartoval závody, při nichž děti pomocí lžíce musejí dostrkat vejce do cíle. „A máme tady vítěze,“ křičel prezident poté, když uspěl první malý závodník. Poté se fotil s dětmi i jejich rodiči. „Je to skvělý den na koulení,“ řekl pak, když o chvíli později procházel kolem novinářů. Na své si ale v zahradě Bílého domu přišli i lidé, kteří se na pohyb necítili, anebo si chtěli odpočinout. Mohli se například zaposlouchat do četby v podání známých herců Julianne Mooreové či Foresta Whitakera. První úryvky přečetly Obamovy dcery Sasha a Malia. Li