V zóně je klid. Pro milence

Průmyslová zóna je zatím rájem milenců a modelářů. Někteří investoři neví, zda tam vůbec budou stavět.

Průmyslová zóna už má své využití. Pod rouškou tmy tam parkují milenci se svými auty, modeláři využívají volného prostoru k poštění rádiem řízených letadel, jiní tady občas pořádají závody. Každý si tu najde své. Jenže opravdové využití, kvůli kterému město investovalo do zóny pětapadesát milionů korun, zatím nefunguje. Podle některých investorů, kteří už s městem podepsali smlouvu, to navíc vypadá, že se stavbou svých zázemí vůbec nezačnou.

„Bohužel jsme v situaci, kdy spousta firem šetří. A výjimkou nejsme ani my,“ říká Jan Novák, šéf společnosti Novák a Novák, která renovuje okna. „Kdyby s tímhle nápadem přišlo město před deseti lety, bylo by to skvělé. Dnes je to spíš finanční přítěž a je otázkou, jestli zahájíme stavbu ve stanoveném termínu,“ říká Novák.

Podle místostarosty Klatov Jana Vrány musí investoři zahájit stavbu do tří let od podepsání smlouvy. Většina Klatovanů už moc nevěří, že firmy, které do zóny pod Borem přijdou, vytvoří dvě stovky pracovních míst, jak předpovídali zastupitelé. „Vzhledem k tomu, že se tam budou stěhovat především klatovské firmy, nevěřím tomu, že lidem bez práce to něco přinese. Jestli tam vznikne desetina pracovních míst, než byla prognóza, bude to moc,“ tvrdí Martin Stehlík, který si už druhý měsíc hledá práci.

Řada lidí navíc říká, že v části průmyslové zóny mohlo stát OBI a Tesco, na které v centru nadávají drobní živnostníci.