Vánoce zaplaví olomoucká náměstí

Pořadatelé se poučili z chyb a slibují vánoční trhy nabité punčem a hudbou.

Olomoucké vánoční trhy jsou po roce zpět a na měsíc se uvelebí v centru města. Už dnes patnáct minut před pátou hodinou podvečerní se Olomoučané dozví, jak se jmenuje letošní vánoční strom, který přicestoval už v pátek 18. listopadu z Velké Bystřice. V pět hodin po jeho slavnostním rozsvícení a světelné show začne vánoční jarmark. Ještě ten večer vystoupí Leona Machálková a budou znít i koledy.

Na Horním a Dolním náměstí bude osmdesát čtyři stánků, z nich šestnáct zavoní oblíbeným vánočním punčem a osmnáct obsadí řemeslníci.

Prodejci i tento rok nabídnou keramiku, sklo, svíčky, ozdoby, rukodělné, dřevěné nebo slaměné výrobky, ale také nejrůznější sušené plody, zabíjačkové speciality, sýry, občerstvení a mnoho dalšího.

„Kvůli rekonstrukci na Dolním náměstí jsme museli oproti loňskému roku změnit rozmístění stánků. Ty teď budou hodně v okolí restaurace Caesar a kolem Domu U Zlatého jelena,“ popsal jednu ze změn mluvčí pořadatele Pavel Vysloužil.

Při plánování jejich rozmístění se navíc organizátoři poučili z předchozího ročníku a počítali se snazším přístupem do kamenných obchodů na náměstí. Cena punče bude od třiceti korun výše a prodejci opět slibují několik druhů. Tento rok se navíc nikdo nemusí bát, že jej punč zahřeje nejen na duši, ale i po těle. Pořadatelé pořídili polystyrenové kelímky místo loňských papírových, které občas protékaly. Za zálohu budou také půjčovat keramické hrníčky s vánočním motivem.

Koupí punče do kelímku navíc přispějete jednou korunou na pořízení startovacího bydlení v hodnotě šest set padesát tisíc pro klienty dětského domova v Olomouci.

Byt pro děti bez domova

Koupený byt jim pomůže začlenit se do běžného života. Stav sbírky mohou návštěvníci trhů sledovat přímo na náměstí. Kromě toho je možné přispět formou SMS nebo přímo převodem na speciálně zřízený bankovní účet. „Kulturní Olomouc garantuje minimální vstupní částku do sbírky ve výši tři sta tisíc korun, zbytek peněz zajistí další partnerské subjekty sbírky a ostatní sponzoři,“ uvedl hlavní organizátor Pavel Spálený. Sbírka potrvá až do neděle 18. prosince. Už od začátku listopadu je na Dolním náměstí v provozu kluziště pro veřejnost, za které se loni platilo padesát korun, ale letos je díky finančnímu příspěvku města zdarma. Kdo z bruslí vyrostl, může si je půjčit přímo u ledové plochy. Možnost bruslení přímo v centru města a nabídka pár stánků s punčem a jídlem potrvá do konce února, většina prodejců ale centrum opustí s koncem trhů.

Na náměstí vystoupí například skupina Kamelot, David Spilka, František Nedvěd, MIG 21, Katarína Knechtová a další umělci. Pořadatelé připravili bohatý program plný představení nejen pro děti a nebude chybět ani vánoční hudba v podání rozmanitého výběru sborů a instrumentálních těles. Vánoční trhy potrvají do 23. prosince a prodej ve stáncích i provoz kluziště bude končit vždy v deset hodin večer.

KDE V KRAJI NASÁT ATMOSFÉRU VÁNOC

Pátek 25. listopadu

* V 17.00 rozsvícení vánočního stromu s Bohušem Matušem v Prostějově, náměstí T. G. Masaryka.
* Mezi 8.00 a 16.00 se uskuteční prodej vánočních hvězd v Městském klubu v Litovli, výtěžek akce je určen nemocným dětem.
* V 17.00 rozsvítí vánoční strom v Kojetíně na Masarykově náměstí.
* Vernisáž výstavy betlémů je v Kojetíně v galerii VIC.

Sobota 26. listopadu

* Pohádkový víkend pro děti, Olomouc, Horní náměstí.

Neděle 27. listopadu

* V 16.00 zahajovací koncert XIII. ročníku adventních koncertů v Šumperku, kostel sv. Jana Křtitele.
* V 18.00 začne vernisáž výstavy Vánoční Přerov, Galerie města Přerova.

Úterý 29. listopadu

* V 18.00 vernisáž výstavy Já bych rád k Betlému ve Vlastivědném muzeu v Jeseníku.

Středa 30. listopadu

* V 17.00 vernisáž výstavy Čas vánoční, muzeum v Zábřehu, která přiblíží slavení adventu a vánočních svátků v lidových tradicích a obyčejích .
rozhlasem a skupinou Domino.