Vánoční nákupy technických novinek ovlivní dotyková móda

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Do Čech se valí první vlna ultrabooků, které již nebude nutné ovládat pouze skrze klávesnici a myš. Nová zařízení dostala trochu krkolomný název konvertibilní ultrabooky a disponují dotykovým rozhraním.

Právě dotykové ovládání je největším tahákem pro dnešní uživatele. Společnost Intel oznámila, že jen do konce roku 2012 se v kategorii zařízení Ultrabook objeví více než 40 nových zařízení, jež budou představovat výrazný příspěvek v celkovém počtu přibližně 140 ultrabooků s procesorem Intel Core třetí generace. Může nás těšit, že řada z nich bude dostupná i u nás.

Pod označením ultrabook se skrývá rok stará kategorie zařízení, které vypadají jako notebook, mají tloušťku maximálně 21 mm, vydrží pracovat na baterii minimálně pět hodin a dokáží se ze spánku probudit do sedmi sekund. Nejnovějším trendem jsou ale ultrabooky konvertabilní, což znamená že si uživatel může vybrat, zda chce zařízení provozovat jako notebook nebo jako tablet.

Výrobci již nabídli i několik různých řešení této efektní proměny. Některé typy umožňují obrazovku odpojit od klávesnice a některé ji jednoduše překlopit. Lenovo nabízí ultrabook, který jednoduše otvíráte tak dlouho, než se klávesnice ocitne vespod, Sony se nechalo inspirovat u vysouvacích klávesnic telefonů a do displeje ultrabooku od Dellu stačí jen ťuknout a on se otočí v rámečku zařízení.

„Uživatelé budou moci u nových ultrabooků vedle tradičních ovládacích prvků stejně efektivně používat dotykový displej a spoléhat při tom na stejně rychlou odezvu,“ uvedl Martin Vařbuchta ze společnosti Intel. V České republice nabídnou své výrobky firmy Asus, Acer, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Samsung, Sony a Toshiba již v posledním čtvrtletí 2012, kdy se objeví minimálně dvanáct dotykových ultrabooků a osm tabletů.

Organizátoři letošní studie Windows 8 Experience zapůjčili uživatelům na šedesát dní různá mobilní zařízení a na konci se jich zeptali, která považují za nejpovedenější. Většina lidí si dotykové ovládání oblíbila, 44 procent z nich by si vybralo konvertibilní ultrabook s ovládáním prostřednictvím dotykového displeje. Klasický ultrabook s dotykovým displejem by zvolilo 31 procent lidí, 22 procent tablet a pouhá 3 procenta preferovala ultrabook bez dotykového rozhraní.

Mýlil by se ale ten, kdo by předpokládal, že současnou dotykovou mánií inovace ovládání skončí. Intel ve své vizi předpokládá, že po dotyku budou do hry o nejsnadnější obsluhu zařízení více vtaženy další způsoby ovládání jako je hlas nebo gesta.