Vánoční strom přijel z Dobré. Má padesát let a měří dvanáct metrů

Letošní vánoční strom v Karviné má odlišný příběh, než ty minulé. Nevyrostl v lese, ale na zahradě rodinného domu v Dobré na Frýdecko-Místecku.

Těsně před sedmou hodinou ranní začínají dělníci v Dobré u Frýdku-Místku kácet letošní vánoční strom pro Karvinou. Nestojí nikde v lese, ale na zahradě před domem Zdeňka Mitury. Jehličnan už je tak velký, že začíná být hrozbou pro elektrické vedení u domu. A protože elektřinu Miturovi doma potřebují, rozhodli se zbavit raději smrku. „Strom bychom stejně museli nechat pokácet, na zahradě už opravdu překážel. A tak jsem si řekl, že by se dal využít i jinak, než jako dříví do kamen a zařadil jsem ho do nabídky vánočních stromů,“ říká Zdeněk Mitura. Z několika vytipovaných stromů z Beskyd si zahradník karvinského magistrátu vybral právě smrk z Dobré. Padesátiletý strom tak místo toho, aby shořel v kamnech, ozdobí náměstí v Karviné.

Cesta z Dobré do Karviné byla klidná

Netradiční událost si nenechali ujít sousedé. Z oken pozorovali, jak si dřevorubci vedli. V rukou sousedů se objevují kamery nebo foťáky. Bude to hezká památka. Kácení a nakládání stromu není nic jednoduchého. Dělníci to tentokrát mají těžší v tom, že strom stojí blízko u domu a elektrického vedení. Po více než dvouhodinové pečlivé práci už vánoční smrk leží na přívěsu nákladního auta a vyráží na karvinské náměstí. Obrovský strom budil cestou velkou pozornost. Není jediný člověk, který by se za naloženým stromem neotočil nebo na něj neukázal. Náklaďák se smrkem přijíždí na Masarykovo náměstí několik minut po desáté dopoledne jako pravá celebrita. Má i svůj policejní doprovod. Doprava v centru se v tu chvíli na pokyn policistů úplně zastaví.

Na náměstí přišel smrk o pár větviček

Lidí pozorujících příjezd symbolu Vánoc na náměstí každou minutu přibývá. Když nákladní auto se stromem couvá do zatáčky, ze špičky smrku upadne otřením o dopravní značku několik malých větví. Zanedlouho už ale strom visí sevřený v kleštích obřího jeřábu. Dva muži stojí pod ním a kmen směrují do jámy v trávě. V očích přihlížejících se objevuje údiv. Obdivují odvahu můžů, kteří se nebojí stát pod mohutným stromem. „Oni se nebojí, tati?“ ptá se malý klučina s červenou čepicí.
Vše dobře dopadlo a kmen zajel hluboko do země. Dělníci ho ještě kolíky vyrovnají a je hotovo. Ještě chvíli ale lidé u stromu nehnutě stojí. „Připadá mi, jako by tu ten strom stál odjakživa,“ říká mluvčí města Šárka Swiderová. Strom ozdobený výtvory dětí z karvinských škol a školek rozsvítí primátor Tomáš Hanzel v pátek 4. prosince.