Vášnivé flamengo zahájilo výstavu amatérské malířky Marty Tomancové

Tanečnice flamenga v červených šatech, baletka, zákoutí Hranic a okolí Bečvy a krajiny - to jsou olejomalby malířky Marty Tomancové, které od pátku 30. října zaplnily Galerii severní křídlo na hranickém zámku. Výstavu zahájilo vášnivé flamengo v podání tanečnice Barbary Tomancové.

Vernisáž se odehrávala v arkádách setmělé dvorany hranického zámku za přítomnosti příznivců umění. Největší pozornosti návštěvníků se těšily olejomalby tanečnic flamenga v červených šatech a u mnohých obrazů už byla cedulka „zadáno“. Příznivci umění popocházely kolem vystavených obrazů se sklenkami vína, diskutovali a obdivovali obrazy Marty Tomancové, která začala malovat před pěti lety a do oleje se pustila teprve vloni v srpnu.

Výstava olejomaleb potrvá do 30. listopadu, otevřena je v pracovní době Městského úřadu v Hranicích.

Marta Tomancová se narodila v roce 1942 v Přerově. V roce 1952 se její rodina přestěhovala do Hranic. Marta Tomancová vystudovala Střední průmyslovou školu v Přerově, pracovala v Oděvní tvorbě v Přerově a později v Hranicích, kde žila až do roku 1982. Poté se s manželem a třemi dětmi přestěhovala do Prahy. Tam se věnovala v Národním divadle tvorbě scénických kostýmů. V Hranicích už před pár lety vystavovala v Galerii Sklep miniaturní historické kostýmky na panenkách Barbie, ale také v roce 2007 kresby v Galerii severní křídlo zámku.