Ve dvacítce restaurací začal festival Slavnosti chřestu

Pomalu dušené jehněčí ramínko s bílým chřestem.

Pomalu dušené jehněčí ramínko s bílým chřestem. Zdroj: E15

Argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu mohou ochutnat návštěvníci gastronomického festivalu Slavnosti chřestu. Gastronomická akce začala ve dvacítce restaurací v osmi tuzemských městech a potrvá do 31. května.

„Cílem je lidem přiblížit tuto netradiční potravinu, která k naší kuchyni patří jako chléb, svatební koláčky nebo zabíjačka. Někteří jen možná nevědí, co s ní pak v kuchyni. Od toho jsou tu Slavnosti chřestu,“ řekl o akci Michal Burian z projektu Stezky dědictví, který pomáhá gurmánům vyhledat restaurace, ve kterých mohou ochutnat regionální speciality.

 

Festivalu se účastní deset restaurací z Prahy, čtyři z Brna a po jedné z Plzně, Pardubic, Horoměřic u Prahy, Olomouce, Kroměříže a Zlína. Šéfkuchaři těchto restaurací připravili pro festival speciální tříchodová menu v cenách od 300 do 500 korun.

Pomalu dušené jehněčí ramínko s bílým chřestem.Pomalu dušené jehněčí ramínko s bílým chřestem. | E15

Jehněčí ramínko na chřestu

Součástí festivalu jsou také chřestové slavnosti v Ivančicích u Brna od pátku 18. do neděle 20. května. Na takzvaných „vaneckých“ slavnostech si návštěvníci mohou koupit čerstvý chřest nebo v gastronomické zóně ochutnat chřestové pochoutky. Na ivančickém náměstí bude představena kuchyně osmi restaurací z jižní Moravy. Program budou provázet kuchařská vystoupení kulináře Petra Stupky a festival také navštíví kuchař Roman Paulus, držitel michelinské hvězdičky. Ve vinařské zóně budou zase lidé mít možnost ochutnat vína doporučovaná k chřestu.