Vědci naučili robotické hady, jak se pohybovat po dunách

robotický had

robotický had Zdroj: Nico Zevallos & Chaohui Gong

Jak vylézt příkrou písečnou dunu s co nejmenšími energetickými výdaji. Oříšek nejen pro člověka, natož pro robotického hada, který by se v ideálním případě měl umět dostat při nasazení krizových situací kamkoliv. Vědci robohada naučili plazit se po nejrůznějších typech povrchů pod všelijakými úhly náklonu, u obyčejné duny však narazili. Bylo tak zapotřebí dodatečného výzkumu pouštních hadů, který nyní přinesl první ovoce, a to nejen na poli robotiky, ale překvapivě také zoologie.

„Snažili jsme pochopit biologii hada a to, jakým způsobem koriguje své pohyby, obzvláště při pohybu v dunách,“ vysvětluje zoolog Daniel Goldman, jeden ze členů výzkumného týmu. Podle něj je zajímal obzvláště „mód“ pohybu, kdy had do příkré duny leze bokem. Právě tento způsob je podle vědců energeticky nejméně náročný a nejefektivnější.

pohyb robotického hada dunou

Hlavní tajemství podle výzkumníků spočívalo v úhlu náklonu hadova těla a specifické koordinaci jeho těla, které se pro potřeby pohybu „rozdělilo“ na dvě spolupracující části. Čím příkřejší přitom duna je, tím více had „naléhá“ k jejímu povrchu, až je v kontaktu s povrchem duny téměř celá polovina jeho těla.

Goldman společně s kolegou Howie Chosetem, odborníkem na robotiku rovněž zjistili, že výše zmíněný pohyb není vlastní každému hadovi, ale jen těm druhům, které přežívají v pouštní krajině. Oba vědci doufají, že pochopením mechaniky tohoto specifického pohybu přispějí ke zvýšení hybnosti průzkumných hadovitých sond. Princip by prý mohla využít i budoucí vozítka vyslaná na Měsíc či Mars. Studii zveřejnil časopis Science.

pohyb živého hada dunou