Vědci objevili galaxii připomínající hranol

Obrázek nové galaxie trochu připomíná obdélníkovou záplatu na duši kola

Obrázek nové galaxie trochu připomíná obdélníkovou záplatu na duši kola

Galaxie nejsou jen spirálovité nebo eliptické. Astronomové nyní objevili vzdálený obdélník, ačkoli skutečný tvar galaxie bude připomínat spíš hranol, píše slovenský server Sme.sk.

Galaxie LEDA 074886 je trpaslík, kterýleží asi 70 milionů světelných roků daleko v souhvězdí Eridanus.

Patří k nejmenším objektům ve svém okolí a možná i proto si ho odborníci dosud nevšimli. Když ale tým Alistera Grahama zkoumal pomocí havajského dalekohledu lokální skupinu galaxií, narazil na jeden zvláštní útvar.

„Nejdřív jsem si myslel, že to byla chyba,“ svěřil se Graham magazínu National Geographic. „A potom jsem se nedokázal přestat smát.“

Změní modely?

Obdélníková galaxie však není podivná jen svým tvarem. Počítačové modely naznačují, že podobný tvar může galaxie získat tehdy, pokud vznikne po srážce dvou jiných objektů. Ale ty by měly být relativně staré a už by se v nich neměly tvořit nové hvězdy.

Jenže v jádru galaxie LEDA 074886 nová slunce vznikají. „Je to vzrušující objev,“ dodal astronom z australské Swinburnské technologické univerzity pro Universe Today. „Viděl jsem tisícovky galaxií, a takhle nevypadala ani jedna z nich.“