Vědci představili baterie ve spreji, jež jdou nastříkat na cokoli

Baterie, ilustrační foto

Baterie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Novátorskou baterii ve spreji, která jde nastříkat prakticky na cokoli, představil ve čtvrtek tým vědců. Ti svou baterii vyzkoušeli na čemkoli od koupelnových dlaždiček až po pivní půllitr, napsala agentura AFP. Jejich výtvor by po dalším vylepšení mohl revolučním způsobem změnit design lithiových baterií, které pohánějí naše laptopy, mobilní telefony či elektromobily - a vyústit v tenčí a lehčí zařízení.

Tým, který vedl Neelam Singh, student inženýrství texaské Riceovy univerzity, použil tekutou verzi stejných komponentů, které jsou v běžných lithium-iontových bateriích (zkráceně Li-ion baterie). Tu pak nastříkal v několika vrstvách na sklo, plech z nerezové oceli, glazované keramické dlaždice i oblý povrch pivního půllitru.

„V zásadě bychom tímto způsobem mohli změnit jakýkoli předmět či povrch na baterii,“ řekl Singh. Li-ion baterie, které v současnosti patří mezi nejpoužívanější ve spotřebitelské elektronice, jsou v porovnání s dalšími dobíjecími bateriemi lehčí, výkonnější a bezpečnější.

Pro svůj prototyp vytvořil vědecký tým tekutou verzi, kterou je možné rozprašovat a která je složena z pěti komponentů, jež lze vrstvit - dva sběrače proudu, katodu, anodu a polymerový separátor. „Nejdřív jsme přeměnili všechny složky baterie na nátěry. A pak je můžeme využít, abychom doslova natřeli baterii na jakýkoli povrch a nepotřebujeme k tomu nic jiného než rozprašovač,“ dodal Singh.

Při jednom z experimentů tým nastříkal baterie na devět koupelnových dlaždiček, které vědci vzájemně propojili. K jedné z nich byla připojená solární buňka, která se nabíjela z bílého laboratorního světla. Jakmile byly nabity a propojeny, poskytovaly „dlaždice dostatek energie, aby rozsvítily 40 červených diod LED na více než šest hodin“, uvedl tým ve zprávě, kterou zveřejnil v časopise Nature Scientific Reports.

Vědci už požádali o patentování svého vynálezu, který hodlají nadále vylepšovat.