Veletrh Model Hobby potvrzuje proměnu modelářského koníčku

Model dvouplošníku, který lze pořídit téměř hotový

Model dvouplošníku, který lze pořídit téměř hotový Zdroj: David Nesnidal, E15.cz

V "kleci" firmy Pelikán bylo možné zablbnout si s pěnovými házedly
Veletrh nabídl i modelářské workshopy - nášvětvnice na snímku pracuje na doplňku modelové železnice
Kluci si mohli vyzkoušet malá RC autíčka
Nabídka hotových či skoro hotových modelů v široké kvalitativní škále převládala
Dnes modelářem, zítra kosmonautem, říkalo se kdysi...
15
Fotogalerie
Nedávný průzkum ukázal, že se snížil zájem o technická hobby, respektive o modelářství. Důvody mohou být dva; modelářství není levným koníčkem a navíc, což je možná ještě podstatnější, jde o koníček poměrně časově náročný. Jakýmsi zrcadlem zájmu o modelářství u nás bývá každoročně veletrh Model Hobby, který se už několik let tradičně koná na výstavišti v Praze-Letňanech.

Pátek byl státním svátkem, volný den tedy zval k návštěvě modelářského veletrhu, který probíhá už od čtvrtka až do neděle souběžně ještě s veletrhem hraček a počítačových her.

Už první dojem vypovídá o menší návštěvnosti, než jaká byla například v minulém či předminulém roce. Nelze však říci, že by stánky trpěly nezájmem návštěvníků. Těch je však přece méně, a co je rovněž zjevné, že ubylo i vystavovatelů - jak menších i větších firem obchodujících s potřebami pro modeláře či přímo jejich výrobců, tak i propagačních expozic.

Za všechny chybějící tradiční účastníky veletrhu lze uvést třeba největšího tuzemského prodejce Pecka Modelář nebo sdružení SAM, jehož výstava historických leteckých modelů v minulých letech vždy přitahovala zaslouženou pozornost. Letos modelářské oldtimery ve výstavní hale nebyly, chudší byla i expozice velkých rádiem řízených maket letadel, důstojně je ale reprezentovaly zmenšené kopie historických větroňů o rozpětí několika metrů a váze kolem 20 kilogramů.

Veletrh Model Hobby opět potvrdil sílící trend „instantního“ modelářství, tedy téměř hotových nebo hotových modelů, s nimiž lze prakticky hned létat nebo jezdit. Nabídka tradičního modelářského materiálu včetně kvalitních stavebnic v rozsypu byla malá. Reprezentanty klasického modelářství, tedy stavby modelů ze základního materiálu, bylo nemnoho výrobců, například firma Hiesbök z Hlinska. Zájem o její stavebnici modelu letadla Marabu v rozsypu byl tak velký, že veletržní zásoba se vyprodala hned první den.

O to více možná mrzí, že se návštěvníci nedočkali dalšího tradičního stánku - firmy Classic Models. Ta rovněž vyrábí dřevěné stavebnice, přičemž se soustředí na historické modely letadel. Benešovská firma provozuje internetový prodej.

Veletrh Model Hobby, který se však stále těší poměrně stabilnímu zájmu, nabídl také modelářské workshopy, možnost zalétat si na RC simulátoru či s malou helikoptérou. Na své si přišli také milovníci autodráhy, RC aut a náklaďáků, jakož i lodních a železničních modelů.