Velíšek chystá film o Lajce, která přežije

Výtvarník Martin Velíšek chystá snímek o nejslavnějším psovi ve vesmíru.

Přesně stou výstavou v olomoucké Galerii Mona Lisa je retrospektiva Martina Velíška. Populární český výtvarník označuje svůj styl jako parealismus. Co to znamená, objasnil v rozhovoru pro Sedmičku.

Kurátor Libor Gronský mi prozradil, že vás k výstavě v Olomouci přemlouval poměrně dlouho.
Já jsem mu původně přislíbil, že přivezu cyklus nových věcí, jenže v poslední době jsem vytížený loutkovým filmem. Volná tvorba jde teď u mě úplně stranou. Dvacet minut klasického loutkového filmu, to jsou klidně dva roky práce.

Vracíte se do Olomouce rád?

Určitě, Olomouc je velkolepé město, navíc je tu znát taková podle mě arcibiskupská velkorysost. No a k tomu samozřejmě Hanačky, to je kapitola sama pro sebe.

Ve vaší tvorbě se hodně zaměřujete na sportovce. Baví vás sport?

Spíš je to tak, že si beru na mušku různé lidské činnosti, sleduju, co všechno ten homo sapiens se sebou vlastně dělá. Někdy je to pro mě až legrační. Můj umělecký směr jsem si sám pojmenoval jako parealismus.

Můžete ho definovat?

Vycházím ze skutečnosti, ale lehce ji přetočím, dávám to lidské konání do souvislostí, které nejsou úplně normální. Výsledkem je třeba lyžař, který se jde vykoupat do bazénu.

Prozraďte něco o vašem novém filmu.

S Aurelem Klimtem děláme na filmu s názvem Lajka, podle prvního živého tvora, který se dostal do vesmíru. Ale na rozdíl od skutečnosti nenecháme Lajku zahynout.