Velké stroje se propojí s velkými daty: HP spolupracuje s GE v oblasti internetu věcí

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Internet věcí je obrovský trh a to i pro obry jako je Hewlett Packard Enterprise nebo General Electric. Jak bylo oznámeno na konferenci HPE, obě společnosti budou v tomto segmentu spolupracovat, protože každá z nich dokáže nabídnout vlastní specializaci.

Zatímco HPE může GE pomoci s hardwarem v oblasti serverů, datacenter a softwaru, GE je zase silné ve strojírenství a těžkém průmyslu. Výsledkem by měla být blízká oboustranně výhodná spolupráce, která například umožní, aby letecké motory vybavené senzory sbíraly desítky gigabajtů dat denně a v reálném čase docházelo k jejich vyhodnocování. Tím se dá včas zjistit chyba, ale také zlepšovat efektivita chodu a podobně.

HPE poskytne výpočetní a síťovou infrastrukturu pro větrné turbíny, vlaky a další druhy strojů, u kterých lze sledovat funkčnost pomocí senzorů. GE má pro tyto věci vlastní cloudovou platformu Predix zaměřenou právě na průmyslové použití, ale na HPE je zastřešit především hardwarové potřeby.

Na nástup internetu věcí se HPE velmi silně připravuje, což ukazují i nedávné kroky, které vedly k rozdělení společnosti a oddělení části, která se zabývala IT službami. Objevily se i náznaky, že HPE bude chtít soupeřit s ostatními velikány na poli celých cloudových služeb, zatím se ale profiluje hlavně jako dodavatel hardwarového řešení.

Trh s IoT v průmyslovém nasazení tento rok vyrostl na 124 miliard dolarů, což je takřka dvojnásobek oproti roku 2012, kdy se jednalo jen o 64 miliard dolarů. Rychlý růst se očekává i nadále a objevují se tak další spojení společností a akvizice.