Věřil si Dell příliš? Po převzetí EMC zvažuje prodej IT služeb

Dell

Dell Zdroj: Jan Sedlak

Dell si na sebe vzal obrovskou zátěž, když minulý rok oznámil nákup obří společnosti EMC (vlastní i VMware) za 67 miliard dolarů, na což si musel půjčit od řady velkých investorů. Jedná se o jeden z největších obchodů v historii. Vše ale rozhodně ještě není u konce. Podle informací Reuters totiž Dell vyjednával s několika potenciálními kupci divize IT služeb, která nepatří do hlavní portfolia, které chce Dell do budoucna razit.

Nakonec to vypadá, že finální akvizici provede japonská společnost NTT Data, která se specializuje na konzultace, vývoj, správu a další služby v oblasti IT systémů a infrastruktur.

Dellu se prý podařilo dohodnout konečnou cenu na 3,5 miliardy dolarů a NTT tato akvizice umožní rychlejší rozšíření hlavně ve Spojených státech. Dell musí pochopitelně velký dluh co nejrychleji splatit a ještě důležitější je fakt, že investoři musí vidět, že je toho Dell schopen. Rozprodávání nepotřebných částí v současnosti zamíchaného a komplexního Dellu je jedna ze strategií, kterou Michael Dell nyní uskutečňuje. Cílem je mnohem jednodušší struktura s jasnou vizí a cílem.

Nelze se tak divit ani informacím o tom, že Dell bude prodávat i další časti, mezi kterými má být SonicWall (poskytovatel šifrovaného emailu a zabezpečení dat) a Quest Software pro správu informačních systémů. Dle informací by ceny měly být v oblasti jednotek miliard dolarů.

K samotné akvizici mezi Dellem a EMC dojde ale nejdříve v červenci a do té doby se může ještě leccos zvrtnout. Dohoda totiž musí projít schválením akcionářů EMC, kteří budou hlasovat v květnu tohoto roku.

Článek vyšel na Živě.cz