Veslařka touží po světové medaili

Desetinásobnou medailistku z mistrovství republiky veslařku Nikolu Tajmlovou čeká první týden v srpnu mistrovství světa v Račicích.

Rozcuchané vlasy a rozespalé oči. Ve tváři Nikoly Tajmlové byla patrná únava. „Včera jsem měla těžký trénink,“ vysvětlila po pozdravu nadějná veslařka Vajgaru Jindřichův Hradec. Připravuje se na premiérovou účast na srpnovém juniorském světovém šampionátu v Račicích. V místní loděnici tráví spoustu hodin a dřina ji čeká každý den.
„Vždycky patřila k nejlepším. Ale od podzimu jí to vůbec nešlo. I když se snažila, trápila se a každý trénink obrečela,“ vzpomíná trenér Miloslav Navrátil na zdravotní problémy svěřenkyně. Při zátěži mívala Nikola bolesti a nemohla dýchat. Teprve po návštěvě lékaře zjistila, že je silně chudokrevná. Příčinnou byl nedostatek červených krvinek. Po úspěšné léčbě nastal v její kariéře obrat. V zimě obsadila na mistrovství republiky druhé místo v jízdě na trenažéru. Zlepšenou formu potvrdila i v další části letošní sezony. O nominaci si výrazně řekla už v úvodním závodě v Hoříně, kde na šestikilometrové trati ve skifu obsadila šesté místo. Tím si zajistila pozvánku na kontrolní závody širšího reprezentačního kádru.

Kandidáti na mistrovství světa

Ještě před tím si ale s kamarádkou Ráchel Netvichovou z ČVK Praha poprvé vyzkoušela nepárovou dvojku. Dopadlo to na jedničku. Výsledkem bylo suverénní vítězství nad ostřílenými posádkami. Přesto ani výhra Tajmlové nepřinesla jistotu nominace. „Prosadit se v nepárové dvojce je velmi složité. Tuto kategorii totiž postaví každý stát,“ vysvětlil Navrátil. Proto se ukázalo ideální řešení sestavit čtyřku bez kormidelníka. Čtveřice tvořená třemi veslařkami z ČVK Praha a jindřichohradeckou Nikolou Tajmlovou sedla poprvé do lodi až před mezinárodní regatou v Mnichově. A kvartet si nevedl vůbec špatně. Skončil dvakrát druhý a jednou pátý. Od vítězných Němek je přitom dělilo pár vteřin. Narychlo postavená loď juniorek se rázem stala jednou ze žhavých kandidátek na některou z medailí na mistrovství světa v Račicích.
„Nemůžu říct, že jsem v nominaci věřila. Ale doufala jsem,“ přiznala Tajmlová. „Chci medaili. Ale budu spokojená i s účastí ve finále,“ plánuje si. Co bude dál, zatím netuší. V první řadě chce dostudovat. „Potřebuji dodělat školu. Ta je teď přednější. Kdybych se jednou probojovala na olympiádu, byla bych strašně ráda. Udělám pro to všechno,“ slibuje.
Ale sláva ji neláká. „Když vyhraji mistrovství světa, budu mít strašně dobrý pocit. Být ta nejlepší. Stejné je to i o tréninku. Těší mě, když makám naplno. Pokud to ošidím, mívám výčitky svědomí,“ prozradila na sebe.
Nejvíc si odpočine doma. „Pustím si rádio a čtu si. Ale musím mít otevřené okno. To je ten nejlepší relax,“ uvedla. Tajmlová po sedmi letech propadla kouzlu veslování. „Nevím, co bych dělala, kdybych neveslovala. Sport mě baví víc, než diskotéky,“ zakončila mladá veslařka.

Veslařka Nikola Tajmlová

Narodila se: 6. listopadu 1992
Bydliště: Horní Skrýchov
Klub: VK Vajgar Jindřichův Hradec, třetím rokem členka sportovního centra mládeže
Studium: Studentka druhého ročníku obchodní akademie v Jindřichově Hradci
Úspěchy: Desetinásobná medailistka mistrovství republiky. 2010 – druhé místo na mistrovství republiky juniorek na trenažérech, 2009 – dvakrát druhé místo na mistrovství republiky – párová čtyřka, osma, 2008 – dvakrát první místo na mistrovství republiky – párová čtyřka, osma.
Trenér: Miloslav Navrátil