Většina Čechů upřednostňuje obydlí s venkovním prostorem

Tři čtvrtiny lidí považují zahradu, terasu či balkon za velkou prioritu při pořizování svého bytu či domu. Více než polovina dokonce uvádí, že venkovní prostor musí být součástí jejich budoucího bydlení. Zjistil to průzkum developera rezidenčního projektu Modřanský Háj, společnosti Avestus Real Estate, mezi dvěma stovkami respondentů ve věku od 28 do 55 let žijících v Praze či ve Středočeském kraji. Ženy a muži byli rovnoměrně zastoupeni napříč různými profesemi a sociálním postavením.

„Pokud by si respondenti mohli vybrat, 53 % dotázaných uvedlo, že mezi zahradou, balkonem a terasou nejvíce upřednostňují zahradu,“ uvedli autoři průzkumu. Ze zahradních aktivit je nejoblíbenější grilování (68 %), druhou nejoblíbenější činností je se 66 % party/zábava s rodinou či přáteli. Polovina uvedla, že oblíbenou činností na zahradě, balkoně či terase pro ně představuje pěstování ovoce, zeleniny či květin.

V otázce praktičnosti zahrady zvítězily nedělní obědy a velké party (66 %), druhou nejvhodnější aktivitou pro tyto prostory je s 51 % sportování. Nejpraktičtější využití zahrady vidí 41 % dotázaných ve věšení prádla a 33 % lidí by zde rádo skladovalo dřevo. Podle bezmála čtyř pětin respondentů by na ideální zahradě nemělo chybět příjemné posezení.

Pěstitelé dávají přednost květinám (55 % respondentů), 46 % preferuje okrasné keře a ovoce a zeleninu pouze 36 % dotázaných. Přes dvě třetiny by chtěly produkovat „bio“ ovoce a zeleninu pro vlastní potřebu. Více než třetina respondentů uvedla, že o zahradu, terasu nebo balkon se stará manželka či přítelkyně, zatímco pouze 26 % uvedlo, že se o kultivaci a údržbu stará muž. Podle tří čtvrtin účastníků průzkumu je zahrada radost, zatímco pouze 15 % tvrdilo, že je to přítěž, a to zejména postupem času.

Na dotaz ohledně terasových domů, které nabízejí byty se zahrádkou, a zda je toto bydlení pro respondenty pro budoucí bydlení inspirující, 46 % odpovědělo, že se nedokáže rozhodnout, aniž by vidělo konkrétní příklad. Čtvrtina uvedla, že záleží na ceně a umístění.