Vibrační pero pomáhá psát lidem s Parkinsonovou chorobou

pero ARC, které pomáhá psát lidem s mikrografií

pero ARC, které pomáhá psát lidem s mikrografií Zdroj: Dopa Solution

Neustálý třes a postupná ztráta kontroly nad pohybem těla jsou temným projevem Parkinsonovy choroby, která pacientům postupně snižuje kvalitu života až do trpkého konce. Lékaři zatím jasnou odpověď na původ či dokonce vyléčení této nemoci nemají, oproti tomu inženýři čas od času přijdou s nějakou pomůckou, která, alespoň částečně, pacientům zmírní trable související s třesem v rukou. Do této kategorie také spadá nové vibrační pero ARC, díky němuž mohou lidé psát čitelně i se silnějším třesem.

Pero ARC z díly britské společnosti Dopa Solutions v sobě totiž má vysokofrekvenční vibrační motorky, které svým chodem stimulují psací svaly ukazováku, prstu a dlaně. Výsledkem je nejen větší a méně rozklepané písmo, ale také celkově snazší manipulace s perem v průběhu psaní. Tloušťka pera rovněž eliminuje bolesti, které nemocní zpravidla pociťují, když musí psát obyčejným tenkým perem či propiskou.

Dopa Solutions založila čtveřice studentů z Imperial College a Royal College of Art jako společný projekt, který by měl zlepšit kvalitu života lidí trpících mikrografií, tedy chorobným psaním nápadně malým písmem, což je jedním z běžných symptomů doprovázejících Parkinsonovu chorobu. Nové pero zatím vyzkoušelo jen čtrnáct pacientů, dvanáct z nich ovšem vykázalo významné, doslova čitelné zlepšení svého rukopisu.

„Doslechli jsme se, jak neuvěřitelně frustrující tento projev onemocnění dokáže být,“ vysvětlila designérka pera Lucy Jungová webu Wired.co.uk motivaci studentů. Výsledkem jejich několikaměsíčního vývoje je stávající prototyp. Dopa Solutions aktuálně hledá sponzory či investory, kteří by umožnili další vývoj a testování technologie.

Na zlehčení života s Parkinsonovo chorobou pracuje také třeba firma Lift Labs, která představila lžíci pro lidi s třesem rukou. Lift Labs nedávno koupil technologický gigant Google.

prototyp pera ARC, které pomáhá psát lidem s mikrografiíprototyp pera ARC, které pomáhá psát lidem s mikrografií | Dopa Solution testování prototypu pera ARC, které pomáhá psát lidem s mikrografií

 

 

Léky snižující obsah železa v mozku mohou zpomalit průběh Parkinsonovy nemoci