Vietnam je pro Apple zlatý důl. Prodeje iPhonů vzrostly o 262 procent

iPhone 5S

iPhone 5S Zdroj: CTK/AP

Vietnam je v současné době pro Apple nejrychleji rostoucí trh na světě. Americká technologická firma zažívá v zemi skutečný boom, navzdory paradoxu, že tamní obyvatelé musejí tvrdě šetřit, aby si produkt s typickým nakousnutým jablkem mohli pořídit. Kvůli velkému zájmu se Apple spojil s místní firmou FPT a iPhony nabízí v prodejnách F.Studio.

Bich Ngoc, čtyřiadvacetiletá účetní z Hanoje, vydělává méně než 60 dolarů týdně. Čtyři měsíce si dávala nemalou část platu stranou, aby si mohla pořídit nejnovější iPhone a tím zapůsobit na své kolegy z práce, kteří mají starší modely. Vysněný přístroj si nakonec pořídila minulý týden. „Každý mi nový telefon závidí,“ prohlásila Bich Ngoc.

Podobných příběhů se ve Vietnamu odehrávají stovky, jak píše agentura Bloomberg. „IPhony dávají mladým Vietnamcům jistý společenský status,“ popisuje šéf tamní pobočky IDC Lam Nguyen důvody, proč jsou Vietnamci ochotní dát za iPhone více než dvouměsíční plat. Nabídka levněších alternativ se neustále rozšiřuje, avšak zařízení od Applu má největší váhu, tvrdí Lam Nguyen. Kdo má iPhone, ten už něco znamená. „Je to zkrátka móda,“ dodal.

Zájem Vietnamců o iPhone se odráží na příznivém obchodním výsledku Applu. Jak v dubnu prohlásil šéf firmy Tim Cook, za první fiskální pololetí (které skončilo 29. března 2014) vzrostly prodeje iPhonů ve Vietnamu o obrovských 262 procent. V květnu společnost oznámila, že celkové tržby na vietnamském trhu rostou pětkrát rychleji než na daleko větším indickém trhu.

Místo Apple storů obchody F.Studio

Apple se nyní rozhodl ve Vietnamu změnit svou obchodní strategii, aby oslovil co nejširší vrstvy zákazníků. Ve spojení se firmou FPT, největší ICT společností v zemi, nyní iPhony nabízí prostřednictvím specializovaných prodejen F.Studio.

V obchodech pracuje personál, který absolvoval tvrdé školení od zástupců Applu. „Pracovali jsme i s jinými dodavateli, jako je Oracle, IBM, Hewlett Packard, Nokia nebo Samsung, ale Apple je něco speciálního,“ prozradil šéf FPT Bui Quang Ngoc. „Jejich lidé jsou velmi přísní. Není jednoduché pracovat právě s Applem,“dodal Ngoc.

Podobnou strategii v podobě spojení s místními řetězci nyní Apple zkouší také v Malajsii a Thajsku.

Milan Vágner: Vietnam může být branou do jihovýchodní Asie