Vindaloo? Jako nabroušená břitva
Je libo kuřecí vindaloo, které chutná, jako když jíte lávu? Nebo snad kořeněné jehněčí pečené ve zvláštní peci tandoori? Nebo raději tradiční indické jídlo thali na speciálním talíři?
Stačí říct. Rajendra Rayamajhi a Krishna Khatri vám je připraví za pár minut. Mladí nepálští kuchaři kralují kuchyni nové indické restaurace, která se začátkem týdne přestěhovala z Chrudimi do Pardubic a je jediná na východě Čech.
Požádejte si o hasicí přístroj
„Krishna vařil pět let v Dillí a já jsem se práci v kuchyni naučil v Nepálu. Vaříme indická jídla z indických surovin podle tradičních receptů,“ říká Rajendra, kterému nikdo neřekne jinak než Radžu.
Opravdu. Když si na jídelním lístku vyberete jídlo z kolonky „velmi pálivé“, budete potřebovat hasicí přístroj nebo aspoň další sklenici vody.
„Naše strategie je jasná. Nechceme indická jídla počešťovat. Ale pozor, velmi ostrých jich je jen několik. Není pravda, že všichni Indové jedí jen pálivá jídla. Naopak. Když jsme ještě měli restauraci v Chrudimi, pravidelně k nám na obědy chodila skupina indických obchodníků. A z nich si pálivé neobjednával jediný,“ říká Radžu.
Botti kabab masala
Oba Nepálci přišli do Česka letos v lednu. „Bratranec pracuje v indické restauraci v Českých Budějovicích a díky němu jsme se sem dostali. A zatím jsme tu velmi spokojení,“ usmívá se čtyřiadvacetiletý Nepálec a na pánvi nad sporákem připravuje další ostrou lahůdku - omáčku s rajčaty, paprikou a mletým masem - botti kabab masala. Sám však maso nejí. Je hinduista a vegetarián.
„Co mám rád? Rýži, dál (tradiční indický pokrm z čočky), zeleninu…“ říká a krčí rameny.
Českou kuchyni zatím oba kuchaři moc neprozkoumali. „Krisha, který jí maso, zkoušel řízek s bramborovým salátem. Maso mu prý moc chutnalo, salát už méně. Ale co milujeme oba dva, je pivo. To je u vás vynikající a navíc neuvěřitelně levné…,“ dodává Radžu.