Vítání občánků v Berouně je v ohrožení

V Berouně hledají řešení, jak vítání občánků a gratulace jubilantům zachovat.

Dvěma stovkám rodičů novorozeňat a třem stovkám jubilantů starším pětasedmdesáti let přály každoročně pracovnice berounské radnice. Teď se může stát, že na některého oslavence či novorozeně „zapomenou“.
„Pro důchodce to může být moc smutné. Ti, kdo mají rodinu, to možná tolik nepocítí. Ale někteří už příbuzné nemají. Když přišel někdo z radnice popřát, měli radost,“ říká ředitelka berounského Domova pro důchodce Miroslava Kučerová.
Tradiční vítání občánků i blahopřání jubilantům nově komplikuje novela zákona o evidenci obyvatel. V platnost vstoupí 1. července. „Budeme moci poblahopřát pouze těm občanům, kteří nám sami o svém výročí dají vědět. To samé platí i o vítání občánků,“ vysvětlil berounský místostarosta Tomáš Havel.
„Háček je v tom, že kvůli obřadům je třeba nahlédnout do matričních knih. Po novelizaci zákona o matrikách však obec k nim nemá pro tyto účely přístup,“ vysvětlila Ludmila Němcová, vedoucí legislativněprávního oddělení Svazu měst a obcí.

Rodiče dětí, kteří budou mít zájem zúčastnit se vítání občánků, se mohou hlásit na odboru školství, kultury a vnějších vztahů. „V každém radničním listu bude zveřejňován formulář, kterým jubilanti či jejich příbuzní mohou dát úředníkům o svém výročí a narození dítěte vědět,“ říká místostarosta Tomáš Havel. V případě novorozeňat příliš velký problém neočekává. „Mladí lidé nemají problém zavolat nebo poslat e-mail,“ tvrdí Havel.
„My jsme na vítání občánků byli. U prvního dítěte to bývá pro rodiče velká událost,“ domnívá se otec dvouletého Lukáše Pavel Novák. Podle něj by neměl být problém na změnu upozornit rodiče tehdy, když potomka půjdou zapsat do evidence obyvatel.
Složitější bude situace v případě důchodců. Obavy má i ředitelka domova Miroslava Kučerová. „Těžko si nějaký důchodce půjde na radnici říci o to, aby mu přišli popřát. Navíc, někteří ani nemohou chodit,“ obává se. Berounská radnice se tak bude muset spolehnout zejména na aktivitu příbuzných. „Budeme se maximálně snažit využívat i dosavadních údajů z minulých let, aby jubilanti pocítili změnu co nejméně,“ dodává Havel.
Maminka Věry Štýsové z Berouna oslaví pětaosmdesátku příští rok. „Bude-li to na nás, určitě na radnici napíšu. Udělá jí to radost,“ říká Štýsová.