Viva, Las Vegas

Las Vegas

Las Vegas Zdroj: Profimedia.cz

Je už tma, jen ikony tohoto města září do noci. Opravdu jsme tu! Doteď jsem znala Las Vegas jen z filmů. Jaké je asi ve skutečnosti? Autobus nás veze Stripem, ulicí dlouhou sedm kilometrů, do našeho hotelu Circus, Circus. Jsem nalepená na okýnku a hltám ta pestrobarevná světla kolem. Je něco málo před půlnocí a ulice je narvaná k prasknutí.

Americký Wonderland

Hned jak se v hotelu ubytujeme, vyrážíme do ulic. Je to něco neskutečného, člověk si opravdu připadá, jako kdyby právě propadl králičí norou do říše divů. Hotelové komplexy neskutečných rozměrů se tyčí jeden vedle druhého a předhánějí se v atrakcích, aby přilákaly co nejvíc turistů. Všechny ve svých útrobách skrývají obří kasina s desítky stolů s ruletou, black jackem, kostkami a další tisíce automatů. Ze všeho tu čiší megalomanství a spousta peněz.

Las Vegas, sedmikilometrový bulvár StripLas Vegas, sedmikilometrový bulvár Strip | Profimedia.czSedmikilometrový bulvár Strip

První komplex, kam vejdeme, je naprosto oslňující hotel Venezia. Najednou se opravdu ocitáme v Benátkách se vším všudy. V kanálech protínajících celý komplex se plaví gondoliéři, kteří vás za poplatek rádi svezou. Dokonce tu je i replika náměstí sv. Marka, kde se operní pěvci a žongléři s chůdami starají o zábavu. Nad hlavami máme neustále modré nebe s mráčky, ať je venku temná noc nebo polední výheň. Je snadné zde zabloudit a ještě snadnější ztratit pojem o čase. Vypadá to, že tady se nikdy nespí.

Nejsou tu ale jen Benátky. Vlastně na tomto sedmikilometrovém úseku můžete navštívit nejrůznější místa z celého světa. Je-li libo, vylezte si v hotelu Paris na Eiffelovku, přesnou poloviční kopii originálu, a pozorujte Vegas pěkně z výšky. Jen se divíme, že není ještě vyšší než v Paříži. Asi jim to Francouzi zakázali. Stejně tak máte možnost obdivovat pyramidy se sfingou v čele nebo navštívit známý New York – New York i se sochou Svobody a Brooklynským mostem. A ještě navíc se kolem celého komplexu můžete svézt na obrovské horské dráze.

Fremont Street, Las VegasFremont Street, Las Vegas | Profimedia.czFremont Street v Las Vegas

Kdo nehraje, nevyhraje

Přes den tu většina lidí odpočívá. Mimo hotely je tu většinu roku pro našince nehorázné vedro, a tak se nedá dělat nic jiného než se válet u bazénu nebo sedět v kasinu. V těch je pořád příjemně. Žádná okna, žádné hodiny, nic, co by nasvědčovalo, kolik vlastně je. V kasinech se totiž čas zastavil. Klimatizace, kyslík a samozřejmě i drinky zadarmo, které tu roznáší číšnice všem, kdo hrají, se starají o to, aby se na čas naprosto zapomnělo. A to se tu také velmi často stává. Stalo se to i nám.

Show must go on!

Las Vegas je hlavně o hazardu. Ale nejen o něm. Tohle Sin City má dost es v rukávu, aby uspokojilo všechny návštěvníky. Je tu tolik atrakcí, tolik aktivit a různých show nepočítaně. Jeden ani neví, kam jít dřív. Od lechtivých striptýzů pro dospělé přes muzikály a neuvěřitelné akrobatické kousky až po magická vystoupení. Každý, kdo do Vegas přijede, by měl nejen zkusit štěstí v hazardu, ale i navštívit alespoň jednu z nepřeberného množství místních show.

Poutač v Las VegasPoutač v Las Vegas | Profimedia.cz

My jsme navštívili dvě. První bylo vystoupení s názvem Mystere od vynikajícího kanadského souboru Cirque de Soleil. Akrobati, co umějí až neuvěřitelné kousky, při kterých se tají dech, úžasná, podmanivá živě hraná hudba, silný příběh, nádherné barevné a rozmanité kostýmy, to všechno má Cirque de Soleil.

David Copperfield. To je jméno, které zná snad každý Čech. Slavný americký kouzelník a iluzionista. Naivně jsme si mysleli, že tahle hvězda našeho dětství je už dávno v kouzelnickém důchodu. Proto když vidíme billboardy lákající na jeho show, okamžitě se rozhodneme jít. A vůbec tohoto nelitujeme. Copperfield nám ukáže, že do důchodu zatím ani zdaleka nepatří, naopak se zdá, že objevil elixír mládí – vypadá pořád stejně. A jeho show je stejně úžasná, jako si pamatuji z dětství. Nechá mizet a objevovat různé lidi i předměty, sám proskočí větrákem a najednou se zjeví sotva dva metry od nás v publiku; rozhodně je pořád na co se dívat.

***

Las Vegas nejsou jen kasina

Pokud jste milovníkem adrenalinu a máte ještě ušetřeno pár dolarů, nesmíte si nechat ujít tři atrakce – Big Shot, Insanity a X Scream na vrcholku věže Stratosphere Tower. Ve výšce 350 metrů se můžete svézt horskou dráhou, nechat se v křesle připevněném na mechanickém rameni vysunout do volného prostoru či se vystřelit kolmo nahoru a okusit na chvíli volný pád z výšky přes 400 metrů. Las Vegas má úžasnou schopnost navodit člověku pocit, že je milionář. A správný milionář přece nechodí pěšky. Správný milionář se vozí v limuzíně! Proč se tedy neprojet? Je to tak snadné. Před každým hotelem nějaká stojí, hodinová projížďka vyjde na 60 dolarů, což je ve dvanácti lidech, kteří se do limuzíny pohodlně vejdou, směšná cena. Limuzína je tak paradoxně levnější než taxi nebo autobus.

Las Vegas, hotel ExcaliburLas Vegas, hotel Excalibur | Profimedia.cz Hotel Excalibur

Zábava zadarmo

Kdo vše prohrál v kasinu a už nemá žádné peníze na show, ať nezoufá. Dá se toho spousta vidět i zadarmo. Stačí se jen projít po Stripu a je vystaráno. Viděli jste už někdy vybuchující sopku? Před hotelem Mirage jednu takovou mají; chrlí lávu, vystřeluje kameny a šlehá pravé plameny. O pár metrů dál, před kasinem hotelu Treasure Island, můžete zhlédnout námořní souboj pirátské lodi. Kdo má rád fontány, jistě si přijde na své před hotelem Bellagio. Ozvučená a osvětlená fontána tryská sloupce vody do výše několika desítek metrů. Vodní show nabízí každou hodinu také Ceasars Palace. Tam lze zhlédnout monumentální robotí show Pád Atlantidy.

Uprostřed pouště

Pokud už jste Las Vegas nabaženi, nevadí. V okolí je toho k vidění víc než dost. Na dosah je řada jedinečných národních parků. Nejbližší je Death Valley, tedy Údolí Smrti. Jde o nejsušší národní park v USA a zároveň druhý nejníže položený bod západní hemisféry. Jihovýchodně od města je Hooverova přehrada. I přes své stáří je to úžasná stavba, která zkrotila řeku Colorado. Přes hráz cesta pokračuje do úžasného Grand Canyonu. Ten je vzdálený zhruba šest hodin jízdy. Pokud se vám tam nechce trmácet autem, ve Vegas si nad kaňonem můžete objednat vyhlídkové lety nebo organizované výlety s trochou dobrodružství.