Vladimir Kličko ovládl světový box, sebral pás Hayeovi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Absolutním boxerským šampionem je Ukrajinec Vladimir Kličko, který porazil svého vyzyvatele Davida Haye z Velké Británie. Kličko vyhrál po 12 kolech na body. Vítězství mu přisoudili všichni tři rozhodčí.

Kličko měl před duelem v držení pásy světového šampiona v těžké váze od organizací WBO, IBO a IBF. Haye vlastnil pás organizace WBA. Po víkendovém duelu má Kličko v držení tituly všech čtyř organizací. Zbývající titul organizace WBC je v držení Kličkova bratra Vitalije.

Utkání mezi Hayem a Vladimirem Kličkem bylo označeno za největší sportovní událost letošního léta a za nejsledovanější boxerský zápas posledních 20 let. Dlouho očekávaný souboj se měl konat už loni, ale kvůli zranění Haye z něj nakonec sešlo. Fanoušci boxu se tak dočkali teprve v sobotu. Za dějiště zápasu byl zvolen Hamburk, kde oba bratři Kličkovi žijí. Duel se odehrál na tamním fotbalovém stadionu za účasti 45 tisíc fanoušků. Z toho deset tisíc jich dorazilo z Velké Británie. Vstupenky byly vyprodány během několika hodin, jejich ceny se pohybovaly od 50 do 1500 eur (asi 1200 až 36 tisíc korun). Významu zápasu odpovídaly i prémie, o které se oba boxeři utkali. Haye a Kličko si rozdělili 25 milionů eur.

Podle Brita průběh utkání ovlivnilo jeho zranění. Před několika týdny si při tréninku zlomil prst na pravé noze. „Nemohl jsem ukázat to nejlepší, co umím. Ale i tak jsem do toho dal vše,“ uvedl Haye, jenž si prý způsobil zranění tři týdny před zápasem. „Měl jsem v plánu duel vyhrát, ale z různých důvodu to nešlo. Je to frustrující, protože jsem byl dobře připravený,“ dodal britský boxer.

Podle odborníků Kličko předvedl jeden ze svých nejlepších zápasů kariéry. A to přesto, že se mu nepovedlo ukončit zápas předčasně. Na své jubilejní padesáté KO tak stále čeká. „Nebylo to snadné,“ přiznal Kličko. „Byl nezvykle rychlý. Na padesáté KO mé kariéry to nestačilo. To mám ještě stále před sebou,“ řekl Ukrajinec, jenž vyhrál 56 z 59 zápasů v profesionálním ringu.