Vlekaři jsou spokojení. V provozu jsou i menší areály v kraji

I když se to z města nezdá, na horách vládne naplno zima a parádní sněhové podmínky. Lyžaři mají kam vyrazit.

Lyžaři i vlekaři každoročně vzhlížejí i k obloze i ke stupnici teploměrů. Letos zatím spokojeně. Třebaže ve městech panují spíše teploty nad nulou, na horách počasí více odpovídá ročnímu období. A tak je i v lyžařských střediskách v přijatelné vzdálenosti z Pardubic dostatek sněhu.

Ve velkých areálech počet lyžařů většinou překonává loňská čísla. O víkendu napadlo v Krkonoších, Orlických horách i na Vysočině několik desítek centimetrů sněhu. Ihned se to odrazilo v návštěvnosti. V provozu jsou i menší areály v Pardubickém kraji. Někde se vleky rozjely teprve o uplynulém víkendu.

„Přírodního sněhu je dost. V posledních dvou týdnech jsme navíc využili nočních mrazů a intenzivně jsme zasněžovali,“ hlásil o víkendu Milan Trojek z lyžařského areálu v Říčkách v Orlických horách.

Nyní mají lidé možnost zalyžovat si bez front, ale již počátkem února začne být na horách těsněji. Začnou totiž jarní prázdniny.

 

V Říčkách v Orlických horách začala letošní sezona o zhruba týden až deset dní později než ta minulá, přesto se podařilo manko dohnat.

„S návštěvností jsme velmi spokojeni. Hlavně jsme rádi, že si vynahrazujeme loňský úbytek, počtem lyžařů jsme minulou sezonu již výrazně překonali. Občas to tady praská ve švech, což se některým návštěvníkům nemusí úplně líbit,“ řekl Trojek.

Právě v Říčkách si mohli lidé v pátek a v sobotu zpestřit lyžování sledováním padesátého ročníku mezinárodních závodů žactva Skiinterkritérium 2012.

„Říká se, že na našich závodech se rodí talenty. V minulosti se jich zúčastnily budoucí sportovní hvězdy jako sourozenci Kosteličovi, Šárka Záhrobská nebo Ondřej Bank,“ řekl Trojek.

Kvůli závodům byla uzavřená černá sjezdovka. „Návštěvníci měli k dispozici červenou a modrou sjezdovku a k tomu čtyřsedačkovou lanovku s kapacitou 2400 lidí za hodinu. Závodníci jezdili na tatrapomě,“ uvedl Trojek.

Řada lyžařů z Pardubicka míří na rozhraní Orlických hor a Jeseníků, například do areálu Červená Voda. I tam si letošní sezonu pochvalují. „Napadlo nám dalších patnáct centimetrů sněhu, takže máme na sjezdovkách vrstvu sedmdesát až sto centimetrů,“ hlásil o víkendu Radek Procházka z lyžařského střediska Červená Voda, kde se lidé mohou nechat vyvézt na sjezdovku vyhřívanou lanovkou.

V posledních letech se konkurence na východočeských horách výrazně přiostřila. I dříve méně známá místa se proměnila v moderní areály. Jejich majitelé dělají všechno pro to, aby si návštěvníky udrželi, což se projevuje hlavně v držících se cenách jízdenek a permanentek na vleky a lanovky.

„Pro zdražování prostě není prostor, konkurence je obrovská. Novinkou v této oblasti letos bude nový druh jízdenky, která bude platit tři hodiny,“ říkal již před sezonou šéf ski areálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran.

I v dalších areálech nabízejí zvýhodněné rodinné jízdné a běžné je, že děti do šesti let lyžují zdarma. Přibývá také nejrůznějších služeb. „Třeba snowtubing máme celou sezonu zadarmo, rodičům ohříváme i přesnídávky pro děti,“ uvedl Procházka.

Malé areály

O minulém víkendu se poprvé rozjely vleky i v některých menších areálech v Pardubickém kraji, kde dosud bojovali s nedostatkem sněhu. V provozu jsou obě sjezdovky v areálu Peklák v České Třebové, jezdí se i v Hluboké u Trhové Kamenice. „Zasněžujeme všemi možnými prostředky,“ hlásili o víkendu provozovatelé areálu Peklák.

Z Pardubic vyrazil za sněhem i Martin Hejma, který zamířil do hlineckého lyžařského areálu, kam to je z krajského města čtyřicet kilometrů. „Jsem tady se synem a výborně si to užíváme. Klukovi je šest let, takže nás nejvíce zajímá dětský vlek. Je prima, že se tady jezdí až do osmi večer. Člověk se nemusí koukat na hodinky a sledovat, kdy se bude končit, a navíc lyžování pod osvětlením má své kouzlo,“ pochvaloval si v sobotu v podvečer Hejma.

Brněnské prázdniny

Majitele vleků i hotelů v lyžařských střediscích čeká v příštích týdnech jeden z vrcholů sezony. Dětem totiž postupně začnou jarní prázdniny. První na hory dorazí počátkem února, poslední po polovině března. Volno budou mít také děti z Polska či Německa.

„Apartmány u sjezdovky máme již vyprodané. Postaraly se o to brněnské prázdniny,“ potvrdil zájem rodin s dětmi Procházka.

Děti z Pardubic a Chrudimi budou mít jarní prázdniny mezi posledními, v týdnu od 12. do 18. března.

V pátek jsou pololetní prázdniny. V 13 okresech na ně navazují ty jarní. Více zde >>>