Vlekaři lákají: Víc vleků než lidí

Sedmička navštívila sjezdovku, na které letos lyžovali nejdříve v Česku. Brzy se rozjedou i další vleky.

V Branné na Šumpersku se už tři týdny prohání lyžaři. Sezonu tu zahájili v sobotu 19. listopadu a středisko tím získalo primát nejen v Česku. Tak brzy se vleky letos nerozjely ani na Slovensku, v Maďarsku nebo Polsku.

Sníh je tam sice jen umělý, v jiných střediscích nicméně kvůli vysokým teplotám není ani ten. Sezona teprve začíná a lyžaři v Branné zdaleka nevyužili všechny kapacity. Už teď se tam ale sjíždějí sportovci nejen z okolí. Na sjezdovce se proháněli i Poláci.

V týdnu bez front

Sedmička navštívila lyžařský areál, který vlastní Rostislav Procházka, ve středu dopoledne. „Právě v tento den a dobu na sjezdovce bývá nejméně lyžařů. Ve všední dny je samozřejmě lyžařů málo, hlavně těch dospělých, zachraňuje to prodloužený víkend, tedy pátek až neděle, kdy lidé přijíždějí na chalupy. To je v provozu kromě vleku i dvousedačková lanovka,“ uvedl Procházka. Přesto bylo na svahu už před obědem deset lyžařů a postupně přicházeli další.

Heslem dne je přežít

Tento rok v Branné připravili několik změn. Zrušili rozdělení lístků podle věku, místo toho je dělí podle výšky. Zlomovou hranicí je sto padesát centimetrů. O hodinu zkrátili noční lyžování, protože o ně neměli lyžaři takový zájem. Poslední hodinu lampy osvětlovaly prázdný svah a i vlek jel naprázdno, což jen zvyšovalo náklady.

„Denně nás sjezdovka přijde na třicet tisíc korun, protože musíme zasněžovat. Lyžování je v dnešní době už nadstandard, lidé šetří. Zaplatit energie, nalít naftu do strojů a rozjet vlek ale musíme. Heslem dne je přežít,“ líčí Procházka.

V hlavní sezoně od 25. prosince do konce jarních prázdnin se na chodu areálu podílí třináct lidí, mimo tuto dobu stačí čtyři.

K tomu mají některé lyžařské areály problémy s dostatkem vody na umělý sníh, v Branné je tomu jinak, nádrž s vodou mají hned u svahu.

Branná má i další výhodu. Víc tady mrzne. Kdyby rtuť teploměru neklesala pod nulu, nemohli by svah pokrýt umělým sněhem. V době naší návštěvy byl jeden stupeň pod nulou. A i když náhodou vyjde slunce, umělý sníh je díky své struktuře odlišné od přírodního odolnější vůči tání.

Relaxace i lyžování

Procházka má s areálem, který letos zahájil už patnáctou sezonu, další plány. „Chybí nám tu hospoda. Máme sice už základovou desku, ale kvůli současné krizi je riziko pouštět se do zbytku stavby,“ říká Procházka. Nejen lyžaři se ale i tak mohou občerstvit a využít venkovní posezení chráněné před větrem i sněžením. Ubytování jim nabízí wellness centrum Kolštejn přímo v Branné, které s lyžařským areálem spolupracuje a nabízí zvýhodněné zimní balíčky, které se skládají nejen z ubytování, jídla a relaxace, ale zahrnují i skipasy.

Branná se zaměřuje na rodinné lyžování, snowboard park tady nemají. Dřív tady byl, ale byl z toho nejeden úraz.

„Lyžaři vjížděli do části pro snowboardisty, křížili jim dráhy a sráželi se. Často tam pak musely jezdit sanitky. Bezpečnost je důležitá. Navíc je takový park třeba dělat profesionálně, nejen postavit překážky.

Museli bychom koupit speciální stroje na jejich udržování. Naše rolby by skoky zničily,“ vysvětlil majitel.
Přesto sem milovníci jednoho prkna míří a první „ježdění“ si evidentně užívají.

Většina návštěvníků ale měla na nohou lyže. „Dnes jsme tady už podruhé a jezdí se mi tu opravdu dobře,“ pochvaloval si Jiří Hexman. Nebyl sám, kdo byl spokojený. „Začala zima, tak jsme to přijeli vyzkoušet. Je to tady opravdu výborné,“ dodal jeho kamarád Pavel Sezima. Jana Dolívková také přišla už podruhé, ale mrzelo ji, že není v provozu lanovka. „Dnes bych jim i tak dala jedničku, je to tady super,“ říkala hned po prvním sjezdu s rozzářeným obličejem.

Na kopec v Klepáčově

Až se ochladí ještě více a napadne sníh, rozjedou se vleky i na dalších místech v kraji.

„Skiareál Klepáčov si na nadcházející sezonu přichystal novinky v podobě zasněžování modré sjezdovky, možnosti půjčit si lyžařské vybavení a ubytování přímo na sjezdovce v chatě U sjezdovky,“ zve Prokop Šmirous.

Pro začínající lyžaře je připravena skiškola Newman school, která nabízí individuální i hromadnou výuku lyžování. A stejně jako loni mohou zájemci o zimní sporty parkovat zdarma přímo pod sjezdovkou a cena lyžování oproti loňsku nezvýšila.

Lyžaře lákají i Kouty. „Výhodné lyžařské balíčky obsahující ubytování, skipas a služby nabízíme v třídenní a pětidenní variantě. V samotném areálu přibyl nový apréski bar u horní stanice lanovky,“ informoval Tomáš Hrbáček o středisku. Tento moderní areál, který se nachází poblíž přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně, má před sebou druhou sezonu. Běžkaři se k elektrárně mohou vypravit po trase začínající u horní stanice lanovky.

V Šindelné mají v nabídce lyžování na třech sjezdovkách, z nich jedna umožňuje i večerní lyžování. Výhodou je, že zakoupené jízdenky jsou současně platné i v Skiareálu Přemyslov.

Také necelých deset kilometrů od Olomouce v Hlubočkách je pět sjezdovek o celkové délce 1380 metrů. Svou polohou umožňují lidem z jižní části kraje vyjet si na odpolední lyžařský výlet. Na své si přijdou také snowboardisté a běžkaři, děti mají pro sebe vlastní sjezdovku i s vlekem. Téměř osm kilometrů rozdělených mezi deset sjezdovek různých náročností je připravených na návštěvníky v areálu Králičák, který tuto sezonu poprvé nabízí černou sjezdovku prodlouženou na osm set padesát metrů.

„Víc vleků než lidí“

Jedenáctá minisjezdovka pro děti s kolotočem a dalšími atrakcemi je ve Sněhové školce. Novinkou letošního roku je nový snowboardpark se skoky a překážkami, na běžkaře pak čekají dva sportovní okruhy nebo se mohou napojit na známou celkově sto padesát kilometrů dlouhou Jesenickou magistrálu. Lyžařské středisko má motto „Více vleků než lidí“, proto před čekáním ve frontách ochrání zimní nadšence šest vleků a jedna lanovka. Kromě toho kladou důraz na bezpečnost. „Jde nám o to, aby se u nás mohla v klidu rekreovat celá rodina. Na sjezdovkách netolerujeme riskantní a bezohlednou jízdu, hlídáme dodržování mezinárodních pravidel FIS,“ uzavřela Erlina Hanelová z areálu.

VÝBĚR LYŽAŘSKÝCH AREÁLŮ V KRAJI:

Ski Branná

• Branná
• 2 sjezdovky a neupravený svah pro snowboardisty

Ski areál Brněnka

• Vernířovice
• 2 sjezdovky

Červenohorské sedlo

• mezi Bělou pod Pradědem a Loučnou nad Desnou
• 4 sjezdovky, 2 cvičné louky

Skipark Filipovice

• Bělá pod Pradědem - Filipovice
• 5 sjezdovek

Ski areál Hlubočky

• Hlubočky
• 5 sjezdovek a snowboard park

VÝBĚR AREÁLŮ

Ski areál Klepáčov • Klepáčov-Sobotín

Ski areál Kouty • Kouty nad Desnou, 4 sjezdovky a snowpark

Ski areál Králičák • Hynčice pod Sušinou, 11 sjezdovek

Ski areál Skitech Kunčice • Kunčice, 4 sjezdovky

Ski areál Lázeňský vrch • Lipová-Lázně, 3 sjezdovky

Ski areál Ostružná • Ostružná, 6 sjezdovek

Ski areál Přemyslov • Loučná nad Desnou - Přemyslov, 4 sjezdovky

Ski areál Příčná • Zlaté Hory, 1 sjezdovka

Ski areál Ramzová • Ostružná, 6 sjezdovek

Ski areál Šindelná • Loučná nad Desnou, 3 sjezdovky