Vojáci na Winter Survival mají za sebou první nocování v přírodě

voják při zdolávání překážky v soutěži Winter Survival

voják při zdolávání překážky v soutěži Winter Survival Zdroj: ctk

(VIDEO) Přes padesát vojáků se dnes pustilo do zdolávání nástrah v nejtěžším armádním klání Winter Survival v Jeseníkách. Prověřil je už úvodní den, v němž absolvovali desetikilometrový přesun horským terénem do prostoru prvního přežití. V hustém lese u Videlského sedla si vytvořili sněhové záhraby a přístřešky, ve kterých přečkali noc. Během dneška museli zdolat skálu i ledovec a urazit zhruba 20 kilometrů na lyžích. Soutěž pokračuje do čtvrtka.

V Jeseníkách v těchto dnech leží přes dva metry sněhu. Teplota se v noci dostala až na 20 stupňů pod nulou. „Kdyby kolegové nechrápali, tak se mi spalo výborně. Víme, jak to udělat, aby nám nebylo zima,“ řekl jeden z účastníků závodu Michal Novák. Podle pořadatelů jejich odolnost prověří následující noc, kdy teploty mají v horách padat ještě níže.

Vojáci museli během dneška překonat například pětadvacetimetrový skalní převis, který museli zdolat v lyžácích. Tím však úkol nekončil. Nahoru pak museli svůj náklad vytáhnout na lanech. Právě to mnozí v závěru podcenili. Zátěž buď někteří nedokázali vytáhnout vůbec nebo jim uvolněné lyže zůstaly na převisu.

Vojáci během letošní soutěže urazí na lyžích hlubokým sněhem napříč horami 60 až 80 kilometrů s veškerou výbavou na zádech. „Sněhové podmínky jsou letos ideální. Na zádech nesou 15 až 20 kilogramů, mají například spacák, lano, horolezecké pomůcky či plynový vařič. Jsou to nejnutnější podmínky pro přežití,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Video z první etapy Winter Survival 2012

Tříčlenné vojenské týmy budou až do čtvrtka plnit řadu dalších adrenalinových úkolů. Ve středu na ně například čeká takzvaná dráha bojovníka. Její součástí je plížení pod nataženými lany, překonání tunelu, kotoul se zbraní či nesení padesátikilogramového batohu. Pořadatelé si na ně vymysleli letos také disciplínu nazvanou balancér, při které budou v korunách vysokých stromů překonávat úseky pomocí dřevěné klády a natažených lan. Prověří se i jejich znalost v poskytování první pomoci.

Na start závodu, který se považuje v podmínkách české armády za nejnáročnější sportovní soutěž, se v pondělí vpodvečer postavilo 17 týmů z Česka, Belgie a Polska. Klání se letos koná poosmnácté.