Volejbalisty ničily zdravotní trable

Obhajoba bronzu se rozplynula po třech zápasech vyřazovací části. Volejbalovou Fatru rozložila zranění a nemoci.

Sezona se nepovedla, rychle zapomeňme. To si říkají volejbalisté Fatry Zlín, kteří nedokázali navázat na loňský extraligový bronz a skončili až sedmí. Po výrazné obměně a omlazení kádru se týmu nevyhnuly zdravotní potíže, které se v ročníku projevily a podle kouče Romana Macka byly hlavním faktorem neúspěchu.

Zlínští volejbalisté přišli po loňské úspěšné sezoně o reprezentačního nahrávače Petra Zapletala, smečaře Marka Novotného, kapitána Marka Tomáše a univerzála Jana Krbu. Tyto odchody však podle činovníků klubu neměly výkony mužstva příliš ovlivnit. Trenér a současně klubový manažer Roman Macek angažoval Miroslava Čajana s Petrem Jakubíčkem a tým doplnili nadějní mladíci z vlastní líhně.

„Sice došlo k velké obměně, ale myslím si, že postupem času budeme ještě silnější než v minulé sezoně,“ tvrdil kouč Fatry před startem extraligy.

Skutečnost byla zcela odlišná. Zatímco před rokem byl Zlín v základní části na čele tabulky, nyní se pohyboval na hraně první poloviny.

„Dostali jsme se o kategorii níž, do druhé čtverky. Na tu první jsme sice mysleli, ale nedosáhli jsme na ni. Většinou jsme se pohybovali kolem šestého místa a nakonec jsme skončili sedmí, i když velmi těsně,“ připomněl Macek.

„Možná kdybychom byli šestí, hodnotilo by se to aspoň opticky trošku lépe. Ale po některých změnách dílem plánovaných a dílem vynucených došlo na nejhorší. Snad ani jediný zápas jsme nebyli kompletní. Potkala nás spousta zdravotních problémů,“ postěžoval si zlínský trenér. Talentovaný Pavel Bartoš hrál pouze měsíc, dlouho scházelo v základní části také zkušené trio Petr Jakubíček, Přemysl Obdržálek a Petr Sedláček.

„Marodka byla opravdu enormní. Za svou dvacetiletou funkcionářskou kariéru tohle nepamatuji. Jsem přesvědčený, že právě tento faktor rozhodl o tom, že se nám nedařilo. Pořád jsme jenom lepili sestavu, pořád jsme hledali, kdo kde může hrát, a čekali, kdo zase onemocní nebo se zraní,“ uvedl Macek.

Vyčpělý elán?

„Ale byly i jiné příčiny. Z některých kluků vyprchal elán. Možná to bylo i dílem toho, že výsledky nebyly optimální. Ale byl jsem přesvědčený, že někteří hráči budou většími tahouny. Trojice mladých Kostoláni, Janouch a Přikryl to měla převzít, ale nestalo se. Mohli v sezoně odevzdat víc. Sice měli své světlé momenty, ale už jsme počítali, že budou oporami,“ podotkl kouč.

„Jediným kladem nakonec bylo, že jsme se v pohodě drželi na příčkách zajišťujících play-off . Ale jinak to byla sezona, která měla hrozně moc minusů. Bude nejlepší na ni rychle zapomenout a začít se připravovat na novou. Kdyby mi někdo před začátkem extraligy řekl, že budeme sedmí, tak bych mu odpověděl, že to ani nemusíme hrát,“ prohlásil Macek, jehož mrzí zpackaný závěr play-off.

Zlín ve čtvrtfi nále nestačil na Liberec, jemuž po dvou solidních výkonech na severu Čech v domácí hale a před televizními kamerami doslova daroval třetí rozhodující bod.

„Poslední černou kaňkou bylo, že v play-off nenastupoval náš v průběhu sezony nejplatnější hráč Čajan, který celý březen promarodil. Doma jsme jej sice s horečkami nasadili a upínali jsme se k tomu. Ovšem sám cítil, že když není zdravý, těžko lze od něj očekávat nějaký zázrak. Už jsme neměli sílu sérii obrátit,“ řekl Macek.

Na neúspěšnou sezonu vydal klub téměř stejné peníze jako vloni, přesto se úspěch nedostavil. Také tahle skutečnost trenéra a manažera mrzí.

„Máme vyvážený rozpočet, jsme schopní plnit své veškeré závazky, ale skončili jsme jen sedmí. Přitom rozpočet se moc nelišil od toho, s nímž jsme získali bronzovou medaili a byli celou sezonu na špici ligy s obdobným rozpočtem. Doufám, že jsme si to letos vyžrali a teď už to bude jenom lepší,“ uzavřel Macek, jenž dlouhodobě sestavuje rozpočet v rozmezí pěti až sedmi milionů korun.