Vraždy z irského venkova

Britský autor Graham Masterton

Britský autor Graham Masterton Zdroj: Profimedia.cz

Další ze série úspěšných detektivek, v nichž hraje hlavní roli inspektorka Katie Maguirová, ocení především ti, kteří si libují v napětí s hororovými prvky.

V řece s příznačným jménem Blackwater u irského městečka Cork se najde mrtvola místního kněze, bývalého učitele hudby v chlapecké škole, jenž podle předběžného ohledání zemřel po strastiplném mučení a dokonce je vykastrován. Obyvatelé Corku tlačí na komisařku a přejí si rychlé vyřešení případu, jenže k tomu, aby jí pomohli svým svědectvím, se nikdo nemá.

Přestože se detektivní příběh odehrává v současnosti, někteří protagonisté uvažují způsobem, jenž jako by připomínal nejtemnější středověk. Tajemné mlčení a strach vládne krajem a mezitím se objeví další mrtvý kněz. Jakékoli vyslýchání představitelů katolické církve vede jen do slepých zákoutí, naopak ohrožena je i samotná sympatická Katie i její kolegové. Navzdory tomu brzy přijdou na stopu ještě mnohem hrůzostrašnějšího otřesného a zavrženíhodného zločinu.

Od poloviny knihy zběhlý čtenář detektivek ví, kdo je strůjcem rituálních vražd, leč dopadení a dostatek důkazů k usvědčení, které ještě Katii čekají, včetně osobního života komisařky nedovolí nikomu od knihy odejít. Známý autor hororů Graham Masterton vyniká detailním vylíčením událostí s přesností soudního patologa a své zkušenosti se psaním thrillerů, katastrofických románů či historických knih dokáže v textu brilantně zužitkovat.

Graham Masterton: Rozbití andělé
Nakladatelství: Host, 2015
Překlad: Radka Knotková
Hodnocení: 80 %