Vrcholem Kulinářských zážitků na jihu Čech bude Borůvkobraní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Borůvkové dobroty, borůvkové soutěže, borůvkový jarmark, ale také divadlo, folklor a koncerty čekají návštěvníky desátého ročníku Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku. Konat se bude o druhém červencovém víkendu.

Kulinářských zážitků ale organizátoři návštěvníkům jižních Čech letos nabízejí dvě desítky. Festival skončí silvestrovským Pomazánkobraním v Českých Budějovicích.

Nejnavštěvovanější kulinářskou akcí v kraji je kromě podzimního Gastrofestu na českobudějovickém výstavišti právě Borůvkobraní. Loni jej navštívilo zhruba 15.000 lidí. Na všechny dobroty tam padne přes tři tuny borůvek. „Výkup začal tradičně poslední školní den, tedy v pátek, borůvek bude letos dostatek,“ řekla hlavní organizátorka Alena Seberová. Letošní novinkou bude sobotní soutěž týmů ve vaření borůvkových knedlíků.

Hned po Borůvkobraní bude následovat Buchtobraní a koláčobraní v kulisách jihočeského baroka v Holašovicích. Zájemci mohou přijet o prázdninách také na Slavnosti chleba do šumavské Lenory, na Kozí slavnosti na Helfenburk či na Mrkvobraní ve Zlivi. Zářijový program potom zahájí Houbobraní v Třeboni, bude také Peckobraní, Medobraní a slavnosti jablek, brambor, jitrnic, knedlíků a křížal. Festival kulinářských zážitků skončí soutěží o nejlepší silvestrovskou pomazánku na českobudějovickém náměstí.