Vstříc vyšším příčkám. Bez posil

Trenér Slovácka si v jarní části fotbalové ligy vystačí se základní jedenáctkou z podzimu. Jedinou posilu brankáře Melichárka nechá na lavičce.

Největší rébus před startem ligy se týkal brankářského postu. Kouč Slovácka Miroslav Soukup ho vyřešil bez zbytečného otálení. Opět ukázal na slovenského veterána Miroslava Filipka, který si i přes zimu udržel vysokou výkonnost. Posila z Malmö, Dušan Melichárek, proto začala pouze na lavičce a na svůj premiérový start v české nejvyšší soutěži si musí počkat.

Když osmadvacetiletý Melichárek uzavíral v prosinci minulého roku kontrakt o návratu do Slovácka, měl jasno. Chtěl přesvědčit Soukupa, že on je tím správným mužem do brány. „Jsem připravený na boj o post jedničky. Jinak bych smlouvu nepodepisoval,“ pravil tehdy Melichárek.

„Mira Filipko mě přivítal s úsměvem. Oba jsme profesionálové a musíme se s tím poprat. On může být rád za konkurenci, já jsem zase rád za novou motivaci,“ dodal brankář, jenž se Slováckem uzavřel kontrakt na dva a půl roku s následnou opcí.

Vychytaný gólman

Dvou kvalitních gólmanů si Soukup cení. „Jsem rád, že Dušan přišel. Je vidět, že má zkušenosti ze švédské ligy, je vychytaný. Absolvoval spoustu těžkých zápasů a jeho přítomností se konkurence na brankářském postu nesmírně zkvalitnila. Ale řekl jsem mu, že jestli bude v zimě stejně dobrý jako Filipko, nemám důvod Mirovi nevěřit,“ podotkl Soukup.

Filipko se s příchodem mladšího konkurenta vypořádal velmi dobře. Stejně jako na podzim v lize podával spolehlivé výkony, které vyšperkoval v generálce proti vedoucímu celku maďarské ligy Debrecínu. Osmatřicetiletý gólman ze Slovenska v jednom utkání lapil dvě penalty a dal trenérovi najevo, že s ním může nadále počítat.

„Už v první části sezony byl naším mužem číslo jedna. Odchytal řadu kvalitních zápasů, což potvrdil i v přípravě, takže nebylo potřeba přemýšlet o změně. Oba gólmani o současném stavu dobře vědí. Není potřeba vytvářet zbytečné napětí,“ poznamenal trenér Slovácka.

Převaha proher? Nevadí

Kromě Melichárka však nezískal ve dvouměsíční pauze jedinou posilu. Tým absolvoval kondiční soustředění v Novém Městě na Moravě, v únoru strávil devět dní v Turecku, kde ladil formu na přírodních trávnících. Jenže Slovácko odehrálo třináct přípravných duelů a jen čtyři z nich dokázali Soukupovi svěřenci vyhrát. Negativní bilance trenérovi vrásky na čele neudělala. „Nechci házet všechny přípravné zápasy do jednoho pytle. Zpočátku jsme často hráli v kombinované sestavě. Proto mám ve svém hodnocení devět utkání, v nichž jsme nastoupili v silném složení. Z nich jsme čtyřikrát vyhráli, dvakrát remizovali a třikrát prohráli. Z herního pohledu to vypadalo velmi slušně. Ani jednou jsme nepropadli,“ potěšilo Soukupa, jenž byl před startem jarní části sezony optimistou.

Poslední tři týdny totiž bylo Slovácko až na rekonvalescenta Lukáše Fujerika kompletní a mohlo se připravovat naplno, což udělalo kouči velkou radost. „Na jaro se všichni těšíme. Máme chuť ukázat, že jsme zase udělali kus práce. Pokud přeneseme aspoň část kvality z přípravy do samotné ligy, můžeme být úspěšní,“ prohlásil trenér Slovácka.

A jaký cíl vytyčilo fotbalistům vedení klubu? Tým z Uherského Hradiště by si měl upevnit pozici nejlepšího moravského celku v nejvyšší soutěži. To by neměl být problém, protože ostravský Baník i Sigma Olomouc budou na jaře bojovat o přežití v nejvyšší soutěži.

Podle ředitele Vladimíra Krejčího by Slovácko mohlo pomýšlet na vylepšení osmé příčky z podzimu. „Mužstvo má na udržení současného postavení. A myslím si, že můžeme pohlížet i na vyšší pozice,“ prohlásil Krejčí.

JARNÍ PŘÍPRAVA SLOVÁCKA

• Bilance Slovácka:

13 zápasů – 4 výhry, 4 remízy, 5 proher, skóre 19:23.

• Nejlepšími střelci přípravy byli se třemi góly Došek, Kovář, Volešák.

• Kádr pro jarní část ligy:

Brankáři: Miroslav Filipko, Milan Heča, Dušan Melichárek.
Obránci: Tomáš Košút, Lukáš Kubáň, Martin Kuncl, Radek Mezlík, Petr Reinberk, Jan Trousil.
Záložníci: Vlastimil Daníček, Lukáš Fujerik, Filip Hlúpik, Michal Kordula, David Pavelka, Vít Valenta, Ladislav Volešák.
Útočníci: Josef Čtvrtníček, Libor Došek, Václav Ondřejka.