VUT získalo japonský patent pro unikátní holografický mikroskop

Vysoké učení technické v Brně získalo důležitý japonský patent pro unikátní holografický mikroskop, který vyvinul výzkumný tým vedený Radimem Chmelíkem. Jde o vůbec první ochranu zaměstnaneckého vynálezu z brněnské techniky na japonském trhu. Mikroskop je už patentován také na ostatních důležitých trzích - evropském, americkém a euroasijském.

Přístroj na principu nekoherentní holografie je výjimečný tím, že mu ke svícení stačí třeba obyčejná žárovka. V dosavadních typech komerčně dostupných mikroskopů, jimiž lze sledovat živé buňky, je nutné používat laser nebo laserovou diodu, což má nežádoucí účinky. Výsledný obraz nemusí být zřetelný, často jej kazí vlnky nebo proužky. Nový mikroskop, který by se na trhu mohl objevit do několika let, navíc umožní biologům i lékařům sledovat živé buňky bez kontrastních barviv ovlivňujících chování a vlastnosti buněk.

Ochrana na zahraničních trzích je pro úspěch vynálezu klíčová. Národní přihlášky k ochraně průmyslového vlastnictví a udělené patenty jsou totiž zveřejňovány v celosvětově dostupné databázi. Špatnou patentovou strategií tak firmy i univerzity nahrávají konkurenci z nechráněných trhů a přenechávají své nápady v podstatě zadarmo. Průmyslová ochrana na japonském trhu je podle Vanýskové zvláště důležitá kvůli tamnímu extrémně konkurenčnímu a technologicky vyspělému prostředí.

Brněnský Tescan už s mikroskopem pracuje

Vynález už v roce 2011 našel uplatnění u brněnské společnosti Tescan, která je držitelem komerční licence na výrobu nového mikroskopu. V současnosti se Tescan řadí mezi top pět výrobců mikroskopů na světě, většinu své produkce vyváží do zahraničí.

Český patent a užitný vzor má vynález od roku 2011. O rok později následovala ochrana na evropském trhu, loni přibyly patenty na trhu americkém a euroasijském, tedy na území bývalého Sovětského svazu.

Český Úřad průmyslového vlastnictví v posledních letech zaznamenává rostoucí trend podaných patentových přihlášek. Trend potvrzují i výsledky z VUT. Loni vědečtí pracovníci přes Útvar transferu technologií zaregistrovali 132 přihlášek k ochraně duševního vlastnictví od patentů po užitné či průmyslové vzory platné v Česku či na zahraničních trzích. Znamená to nárůst o 78 procent oproti roku 2012.