Výbuch plynu těžce poranil starší ženu

V brněnských Štýřicích utrpěla dnes v poledne četné popáleniny čtyřiapadesátiletá žena při výbuchu propanbutanové lahve.

Ohlušující výbuch se ozval v úterý v poledne ve Vídeňské ulici v brněnských Štýřicích. Nečekaná exploze přerušila hosty, kteří v restauraci obědvali, a zalarmovala desítky brněnských záchranářů.

Podle hasičů, kteří na místo neštěstí okamžitě vyjeli, se jednalo o výbuch propanbutanové lahve v kuchyni, která se nachází v tamní restauraci. Následný požár poškodil zařízení kuchyně a popálil čtyřiapadesátiletou ženu.

Kromě hasičů vyjeli na místo neštěstí i policisté se strážníky. „Bezprostředně poté, co minutu před polednem zavolal ženský hlas na tísňovou linku strážníků, vyjelo do Vídeňské ulice devět hlídek,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Vídeňská ulice, jedna z frekventovaných dopravních tepen, je byla bezmála dvě hodiny zcela uzavřená. Hasiči ji uzavřeli z bezpečnostních důvodů. Nevěděli totiž, zda nehrozí další výbuchy plynu.

Silnice i koleje pokryly střepy, které při ohlušující explozi výbuch rozmetal. Na místo přijel i statik, který prověřil stav poškozené budovy. Plynaři také uzavřeli přívod plynu a pracovníci vodáren zastavili vodu.

Popálenou ženu převezla záchranka do nemocnice. Pacientku si převzali lékaři z popáleninového centra Fakultní nemocnice Brno-Bohunice.

Kvůli explozi propanbutanové lahve nabraly zpoždění i linky městské hromadné dopravy. Vídeňskou ulicí jezdí tramvaje linek 2, 5, 6 a 7. Většina linek obsluhuje hustě obydlené sídliště Bohunice a Starý Lískovec. Místo tramvají jezdila náhradní autobusová doprava.

Exploze rozmetala chatu

Poslední výbuch propanbutanové láhve se stal na Brněnsku v neděli. Exploze se stala v jedné z dřevěných rekreačních chat ve Veverské Bítýšce.

Chatu výbuch zcela zdemoloval a rozmetal po okolí. Nikdo ale nebyl zraněn, protože v době neštěstí byla chata prázdná.

Výbuch vznikl při požáru. Plameny vyšlehly patrně od uhlíku upadlého z kamen na tuhá paliva. Škoda se odhaduje na bezmála sto padesát tisíc korun.

PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI