Vychází Salgado za 8500 eur, druhá nejdražší kniha v historii nakladatelství Taschen

Sebastião Salgado

Sebastião Salgado Zdroj: Taschen

Světoznámé nakladatelství Taschen vydává speciální edici fotografické knihy Sebastiăa Salgada Genesis. Cena její nejdražší verze vyšplhala na 8500 eur, čímž se stane druhou nejdražší knihou v historii nakladatelství a jednou z nejdražších knih vydaných letos. K mání bude 500 kusů. Koupit podobnou knihu jako investici však může být riskantní.

„Cena podobných titulů příliš nestoupá, ledaže by výrazně rostla i popularita autora. Salgado je globální umělec, takže 500 exemplářů se asi prodá, ale se zhodnocením bych byl skeptický,“ míní spolumajitel webu antikvariaty.cz Tomáš Maděra.

Segment drahých nových knih má dvě kategorie. První jsou velkorysé fotografické či architektonické publikace. Asi nejznámější je kniha fotografií Helmuta Newtona za deset tisíc eur, již roku 1999 vydal Taschen v nákladu deset tisíc kusů. Taschen hrdě hlásil, že šlo o nejnákladnější knihu 20. století. Druhou kategorií jsou vysoce specializované manuály a soubory dat. Třeba Landolt-Börnstein Set 2012, který soustřeďuje informace z oblasti fyziky a chemie, bude stát 42 800 eur.

Z nedávno vydaných knih se prodal nejdráže jeden ze sedmi ručně psaných a ilustrovaných originálů Bajek Barda Beedleho od J. K. Rowlingové. Server Amazon ji v aukci koupil téměř za čtyři miliony dolarů. Rekord mezi tištěnými knihami drží jedna ze 119 známých kopií publikace The Birds of America od malíře Johna Jamese Audubona. Při aukci v londýnské síni Sotheby’s se její cena vyšplhala k částce 11,5 milionu dolarů.

V českém prostředí proslulo vydání Zlaté bible v roce 2010, kdy se prodalo 600 kusů, každý téměř za 60 tisíc korun. „Prodeje Zlatých biblí jsem sám zprostředkoval několik, prodával jsem je nad nominál, ale to jenom proto, že ve své době ta kniha neměla konkurenci podobných tisků a ve zdejším prostředí to funguje jako luxusní dárek,“ říká Maděra. Například na portálu Aukro se jednu kopii Zlaté bible pokoušel majitel prodat za 150 tisíc. Aukce však skončila nezdarem.