Vyčítal bych si, kdybych to nezkusil

Petr Uličný se vrací zachránit Sigmu. Klub, který je pro něj srdcovou záležitostí.

Olomouc Když je fotbalové Sigmě ouvej, tak povolá Petra Uličného. Hanácký klub je po šestnácti odehraných kolech kvůli odečtu devíti bodů za údajnou účast v korupční aféře na sestupové předposlední příčce a na jaře ho čeká těžký boj o záchranu.

Podobně tomu bylo v roce 2003, kdy Uličný přebíral mužstvo na posledním místě, ale díky vynikající druhé polovině soutěže první liga v Olomouci zůstala. Nyní stojí jednašedesátiletý kouč před stejným úkolem.

Uličný: jsem patriot

„V Olomouci žiji pětatřicet roků. Vůbec jsem neváhal, když jsem dostal nabídku. Velmi bych si vyčítal, kdybych ji nevzal. Sigma je srdcová záležitost,“ říká Uličný.

Příchod známého bouřliváka není jedinou věcí, která má nastartovat Sigmu. Představenstvo klubu jmenovalo novým sportovním manažerem muže s kontroverzní pověstí Jana Gottvalda.

„Ještě než nastoupil do funkce, tak velmi výrazně do některých věcí zasáhl a má velký podíl na příchodu brankáře Zlámala,“ objasňuje místopředseda představenstva SK Sigma Olomouc Robert Runták.

Právě bývalý prezident fotbalistů Drnovic a někdejší místopředseda Českomoravského fotbalového svazu vybíral nového trenéra.

Novináři sice často spekulovali o příchodu jabloneckého Františka Komňackého, nakonec má ale Sigmu vyvést ze „suterénu“ ligy Uličný, který se na lavičku Sigmy vrací po pěti letech. Hanáci mají štěstí v neštěstí, protože kromě nich měly mizerný podzim další dva celky. Díky tomu není ztráta na nesestupové pozice veliká. „Situace je i tak těžká. Máme sedm bodů, a to je málo. Věřím ale v kvalitu mužstva. Navíc v osobě sportovního ředitele Jana Gottvalda cítím sílu,“ říká Uličný, který si je vědom největších problémů Sigmy. „Mužstvo nedávalo góly. Projevil se odchod Hubníka, Ordoše a Šultese. Další věcí je, že jsem viděl ne vždy dobrý přístup hráčů, kdy chybělo nasazení,“ podotýká trenér. Další personální změny se mají týkat už přímo kádru, který má mít oproti podzimu jinou podobu.

Konkrétní jména v kolonce posil však klub oznámí až v lednu. „Chceme levého záložníka, středního útočníka, který to sklepne, a ti mladí šikovní kluci by to dorazili. A taky stopera, protože Radim Kučera se od léta připravuje na funkcionářskou práci. Tři hráče mám vytipované, myslím si, že jdeme do kvality. S tím veřejnost seznámíme nejspíš první týden v lednu,“ doplnil Gottvald.

PETR ULIČNÝ

* Narodil se 11. února 1950

Trenérská kariéra:

Hranice (1983/84, hrající asistent)
Uničov (1984/85, hrající asistent)
Sigma Olomouc (1985/89)
Havířov (1989/90)
Svit Zlín (1990/94)
Boby Brno (1994/96)
Baník Ostrava (1996/97)
Viktoria Plze (1997/99)
Viktoria Žižkov (1999)
SFC Opava (2000)
SK Hradec Králové (2000/02)
Sigma Olomouc (2003/06)
Tescoma Zlín (2006)
Ružomberok (2007)
FC Brno (2007/2008)
HFK Olomouc (2009/2011)

* Trenérská bilance v 1. lize (402 zápasů): 144 výher, 115 remíz, 143 proher
* Dříve hrával třeba za Hanáckou Slavii Kroměříž, Spartu Praha, Škodu Plzeň a Sigmu Olomouc